Bursa AİR'in Lansmanı Yapıldı

Önümüzdeki yaz başında uçmaya hazırlanan Bursa Havayollarının Lansmanı Çelik Palas Otel'de düzenlenen programlar Bursalı işadamlarına...

Önümüzdeki yaz başında uçmaya hazırlanan Bursa Havayollarının Lansmanı Çelik Palas Otel'de düzenlenen programlar Bursalı işadamlarına tanıtıldı. Tanıtıma Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Genel Başkanı Celal SÖNMEZ, MÜSİAD Bursa İl başkanı Hasan Çepni, ve iş adamaları katıldı.

Vali Şahabettin Harput, Bursa Havayolları'nın kent için yeni bir fırsat olduğunun altını çizerek, “Dün malum cenaze maksadı ile Ulaştırma Bakanımız buraya geldiler, Sayın Bakanımızla ben Bursa Havayollarını kendisi ile konuştum. Bursa Havayolları ile ilgili verdiğimiz bilgilerden Sayın Bakanımız mutlu oldu ve çok başarılı ve çok kar yapan bir proje olabilir dedi.” şeklinde bilgi verdi.

Reklam
Reklam

Olayın tarifeli seferlerin yanında çarter seferleri ile Hac ve Umre seferleri ile bu konunun daha da önem kazanacağına dikkat çeken Harput, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bursa Havayolları kuruluş hadisesi uzun süredir herkesin gündeminde. Özellikle son 6 aydan beri Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Arap Turizm Örgütü ile yaptığımız işbirliği çalışmaları Sayın Başbakanımızın 22 Nisan'da Türk-Arap Buluşması ile tüm dünyaya verdiği mesajlardan sonra bu kondu gündeme geldi. Böyle bir teşebbüsün zamanın anlamlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü 2013’ün Bursa’nın Arap turizm başkenti, turizm destinasyon merkezi olarak belirlendiği için bu daha da anlamlı oldu.”

Bursa Havayoları’nın Yenişehir Havalanını kullanmasının kararlaştırıldığını bildiren Vali Harput, “İlk planda 30 milyon euroluk bütçe ve 5 uçaklık bir filo ile bu işe başlanması kararlaştırıldı. Bu konuda Türk ve Arap işbirliği ile yürütülecek bu çalışmada Bursa’nın ileri gelen sanayici ve işadamları ile bu konuyu paylaşmak üzere bir araya geldik. Bu organizasyon Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BTSO’nun öncülüğünde yürütülüyor olup, Bursa Girişim Grubu tarafından yürütülecek. Bu iş Bursa’nın teşebbüsüdür. Bu iş bir kurumun, kuruluşun veya SİAD’ın değil. Bu elimizi taşın altına koyarak oluşturduğumuz bir teşebbüstür. Topyekun bir proje olarak yola çıkıyoruz. Bu projenin başarısız olası için hiçbir neden yok.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam

BAŞKAN ALTEPE: BURSA OLARAK HAVA ULAŞIMINDA GERİ KALMIŞIZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe Bursa’yı dünyaya açacak olan önemli bir projeyi istişare etmek için toplandıklarını belirterek, “Bursa’mız hızlı gelişiyor. Hızlı gelişen Bursa’nın en önemli sorunlarından biri de kolay ulaşılabilirlilik. Bu kapsamda Bursalı işadamlarımız dünya çapında iş otaklıkları kurarken, kolay ulaşılabilirlikte bu kapsamda önem kazanıyor. Bizde Bursa’mızın kolay ulaşılabilir bir kent olmasını istiyoruz.” dedi.

Bursa’nın önemli bir avantajının İstanbul’a yakın olmasına rağmen bunun bazı sıkıntılarının da olduğun altını çizen Başkan Altepe, “Bu nedenle ortalama 2 saatlik yolculuk yaparken, İstanbul üzerinden yaptığımız zaman, İstanbul’a gittiğimiz zaman ortalama 6 saat geçiyor ve bir günümüz gidiyor. Aynı zamanda Bursa’ya gelmek isteyenler de İstanbul üzerinden geldiği zaman İstanbul’a gelişin ne kadar kolay, Bursa’ya gelişin ise ne kadar zor olduğunu belirtiyor. Bu nedenle de Bursa’da yapılacak bir çok toplantı yapılamıyor.” şeklinde yakındı.

Reklam
Reklam

Bursa olarak bu konuda en geri kalınan illerden biri olunduğunun altını çizen Altepe, şu anda Ankara üzerinden Anadolu’nun belli yerlerine sıkıntılı bir ulaşım yapılmaya çalışıldığını söyledi. Bu kapsamda ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerinin altını çizen Başkan Altepe, herkesin bu konuda sorumluluk alarak Bursa’nın yeni markasına sahip çıkmasını istedi.

SÖNMEZ: EN AZ YÜZDE 51’İ BURSA’DA KALMALI

Proje Ortaklarından BTSO Genel Başkanı Celal Sönmez ise yaptığı konuşmada Bursa Havayolu Projesinin en az yüzde 51’inin Bursa’da kalması gerektiğinin altını çizerek, “Bu gece önemli bir gece. Bursa Havayoları denince 1977’de ilk BTSO başkanı benim babamın kurduğu Bursa İstanbul arasında sefer yapmak üzere kurulan bir şirketti. 21 sene devam etti, 1998 yılında kapatmak durumunda kaldık. Şimdi bu gün bu şirketin misli ile yeniden doğuyor olması hakikaten gurur verici.” şeklinde duygularını anlattı.

Bursa Havayolları’nın çok karlı olacağını düşündüklerini belirten Sönmez, özellikle uzun mesafeli yerlere gidecek olan uçakların kesinlikle karlı olacağını söyledi. Bursa’dan alınacak biletletle Anadolu’nun kentlerine haftada en az iki sefer yapılabilecek kapasite bulunduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

BTSO, Büyükşehir Belediyesi ve valiliğin bu hisselerin yüzde 10’una talip olsa 3 milyon dolar civarında olacağına dikkat çeken BTSO Başkanı Sönmez, bu kurumların bunu rahatlıkla vereceğini belirterek, “Burada bir KİT yada BİT olsun istemiyoruz. Her şeyin özeleştiği bir dönemde özel sektör olarak karı gördüğümüz dönemde biz yapmayalım kamu yapsın demek Bursa’nın girişimciliğine de yakışmaz.” dedi.

Bu konuda özel sektörün girişken olamasını isteyen Celal Sönmez, “Bu konuda en az yüzde 51inin Bursa’ya ati olması lazım. Eğer olmaza Arap sermayesi yüzde 70-80’nine talip. Bu projenin eğer ismi Bursa Havayolları olacaksa bunun yüzde 70-80’i Arap sermayesinde olmamalı. En az yüzde 51’i bizim olacaksa bu da 15,5 milyon küsur dolar yapar. Bunun 3’ünü verecek kurumlar var. Geriye ise 12 civarında bir şey kalıyor Bursa’ya. Bunu da Bursa karşılar diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

ÇEPNİ: GELECEK GÖKLERDE

Bursa Girişim Grubu adına konuşan MÜSAİD Bursa İl Başkanı Hasan Çepni ise konuşmasında bu tanıtım programına belli isimleri çağırdıklarını belirterek, “Bunlar Bursa sanayisinde önemli yeri olan insanlardı. Bunların çoğu ise işleri dolayısı ile katılamadı ama destekleri var.” şeklinde açıklamada bulundu. Özellikle son iki yıldır Bursa Havayolları için çalıştıklarını belirten Çepni, “Hazırladığımız çalışmaları aramızda değerlendirdik. Projemiz ayağı yere basan proje. Bu projenin ne kadar doğru olduğuna sizde kanaat getireceksiniz. Havayolları Türkiye’de hızla büyümekte olan bir sektör.” dedi.

Reklam
Reklam

Çağın en önemli ulaşın aracının havayolları olduğunun altını çizen Çepni, gelecek 20 yıl içinde 25 bin adet tek koridorlu uçaklara ihtiyaç duyulacağına dikkat çeken Çepni, bunu da havayollarına ihtiyacı gösterdiğini söyledi.
2023 vizyonunda havayolundan yoksun bir Bursa’nın büyük tezat teşkil edeceğinin altını çizen Hasan Çepni, “Biz havayolu için İstanbul’a taşınmaktan usandık. Ama İstanbul bizi taşımaktan usanmadı. Çünkü onlar siz buraya gelin biz sizi taşırız diye servis dahi koyuyor.” şeklinde konuştu.

Arap ortaklarının da bu projenin bir an önce hayata geçmesi için büyük çaba gösterdiklerini belirterek, “Hep taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyoruz. Hep İstanbul’dan birilerini araba gönderip getiriyoruz. Bu şekilde turizmde gelişmez. Herkes sahip çıksın bu proje başarılı olsun, sonra sağda solda ağlamayalım.” şeklinde uyarıda bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz