Bursa Depreme Hazırlıklı

Bursa İl Afet Acil Durum Müdür Yardımcısı Burhanettin Aydınlı, Bursa’da bir deprem halinde yapılması gereken...

Bursa İl Afet Acil Durum Müdür Yardımcısı Burhanettin Aydınlı, Bursa’da bir deprem halinde yapılması gereken çalışmalara ve deprem riski taşıyan bölgelere vurgu yaptı.

İl Afet Müdürlüğü olarak il merkezi ve 17 ilçede risk belirleme çalışmaları yaptıklarını belirten Aydınlı, deprem, sel, çığ, kaya düşmesi, kimyasal kazalar gibi oluşabilecek felaketlerle ilgili riskli bölgelerinde belirlendiğini ifade etti. Aydınlı, “Japon Kalkınma İşbirliği Ajansı'yla (JİKA) birlikte yapılan ve pilot il olarak seçilen Bursa’da başlatılan risk belirleme çalışmaları sonuçlarının başarılı olması halinde diğer 80 ilde de uygulanacak. Afet durumunda Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Başbakanlık (AFAD) ile birlikte hareket edilecek. Afet öncesi yapılması gerekenler hakkında he zaman vatandaşları bilgilendirmemiz gerekiyor, Ailelerin mutlaka depreme karşı afet hazırlık planı yapması gerekir. Depremde yanınızda bulunduracağımız el feneri, kapalı terlik, su, düdük ile hayati tehlikeler önlenebilir” dedi.

Reklam
Reklam

Deprem sırasında panik yapılmaması uyarısında bulunan Burhanettin Aydınlı, deprem anında yapılması gerekenleri anlattı. Aydınlı, “Sarsıntı anında 15 - 20 saniyelik bir süre var. Zemin kattakiler ve 1’inci kattakiler eğer yaşlı değillerse merdivenlerin sağlamlığına dikkat ederek kendilerini dışarıda açık güvenli alana bırakmalılar. Kesinlikle asansör kullanılmamalı. Binaların cam ve pencere kenarlarından uzak durmalılar. Kendilerine güvenli bir alan bularak hedef küçültmeye gitmeliler. Cenin pozisyonu alarak içleri kitaplarla doldurulmuş çekyatın yan kenarı, buzdolabının yanı çamaşır makinesinin yan kenarlarını kendilerine hayat üçgeni oluşturacak yerler olarak belirlemelidirler. Düzce depreminde bu alanlardan birçok kişi sağ olarak kurtarıldı. Okullarda yine öğrenciler sıraların altına girerek kendilerini güvence altına almalılar. Deprem olduktan 2 ile 30 dakika arasında artçı sarsıntı yaşanabileceği unutulmamalıdır.Elektrik, gaz ve su vanalarının kapalı olduğundan emin olduktan sonra uygun ortam halinde bir önce dışarıya çıkılması gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: