Bursa, Dünya Mirası Listesi'ne Adım Adım Yaklaşıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Cumalıkızık, Sultan Külliyeleri ve Hanlar Bölgesi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması yönündeki...

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Cumalıkızık, Sultan Külliyeleri ve Hanlar Bölgesi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması yönündeki çalışmalarında hedefe yaklaşıldı.

Sultan Külliyeleri'nin dosya kapsamına girebilmesi için yönetim alanı sınırları belirlendi. Hanlar Bölgesi ile Cumalıkızık’ın tampon bölge sınırları revizyonunun Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onaylanmasının ardından adaylık başvuru dosyası Ankara’ya ulaştı. Dosyanın Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmesiyle adaylık başvurusu resmen yapılmış oldu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu’nun Bursa Alan Başkanlığı’na getirilmesinin ardından ivme kazanan çalışmalar kapsamında Bursa’nın adaylık başvurusunun güçlendirilmesi gerektiği belirlenmişti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Alan Başkanlığı’nca Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordineli olarak başlatılan çalışma kapsamında yönetim alanı sınırlarının revizyonu talep edildi.
Bakan oluru ile ‘Orhangazi Külliyesi ve Çevresi’ni kapsayan Bursa Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar, Yıldırım, Yeşil ve Muradiye’deki Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü yönetim alanı sınırları onaylandı.

Uzman görüşleri doğrultusunda adı ‘Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu: Bursa ve Cumalıkızık’ (The Birth of the Ottoman Empire: Bursa and Cumalıkızık) olarak değiştirilen ve Uzman Danışman Giora Solar tarafından hazırlanan adaylık dosyası, ekleri ile Akan Mimarlık tarafından hazırlanan yönetim planından oluşan adaylık başvuru dosyası, Dünya Miras Merkezi’nce ön değerlendirme yapılması amacıyla Ankara’ya gönderildi. Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne adaylık başvusu resmen yapıldı. Bursa için büyük önem taşıyan bu adaylık başvurusu, UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık sürecinde Bursa’yı hedefe bir adım daha yaklaştırdı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: