Bursa İl Özel İdaresi’nin Doğal Arıtma Projesi Örnek Olarak Anlatılıyor

Bursa İl Özel İdaresi tarafından uygulanmakta olan Doğal Arıtma Projesi, çevre konusunda özel sektöre örnek...

Bursa İl Özel İdaresi tarafından uygulanmakta olan Doğal Arıtma Projesi, çevre konusunda özel sektöre örnek olmaya devam ediyor. Doğal arıtma İstanbul'da özel sektörün gündemine geldi.

İstanbul'da düzenlenen 'Rio+20 Sonrası Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nda Bursa İl Özel İdaresi'nin geliştirdiği ‘Doğal Arıtma Projesi’ özel sektör temsilcilerine tanıtıldı. Kalkınma Bakanlığı ve İş Dünyası Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından İstanbul Sanayi Odası Eğitim Vakfı'nda düzenlenen Rio+20 Sonrası Sürdürülebilir Kalkınma Diyaloğu'nda Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi yapıldı.

Reklam
Reklam

İş Dünyası Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Engin Güvenç de 2004 yılından beri özel sektörle beraber tüm Türkiye’de sürdürülebilir kalkınma bilincini yaymak için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Sürdürülebilirliğin çevresel sosyal ve ekonomik olarak 3 başlık altında birçok alanı adreslediklerini anlatan Engin Güvenç, şunları söyledi: “Biz özel sektör olarak en büyük uygulamacı olduğumuzu biliyoruz ama kamunun sivil toplum kuruluşlarının ve akademinin de bu alanda ciddi çalışmalar yaptığını hem biliyoruz hem de yapması gerektiğine dair de gözlemlerimiz var. Bunun en güzel örneğini de Bursa İl Özel İdaresi'nde görüyoruz, bizce bu çok anlamlı bir çalışmaydı. O nedenle de değerlendirme yapan tüm arkadaşlar ciddi yüksek puanlarla bu çalışmayı ilk 24’e taşıdılar.” Bu konferansla güzel çalışmaları daha ileriye taşımak istedikleri için iyi uygulamaları katılımcılarla paylaştıklarını anlatan Güvenç, “Biz Bursa İl Özel İdaresi'ni kutluyoruz, yaptığı başarılı çalışma nedeniyle bizler diğer İl Özel İdarelerini ve hatta il içindeki diğer kamu kurumlarına da örnek olabileceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Ardından katılımcılara doğal arıtma konusunda bilgi veren Bursa İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, Bursa’nın eski ile yeni, modern ve geleneksel ve tarih ile geleceği birleştiren bir şehir olduğunu söyledi. Doğal güzellikleri ile Bursa’nın korunması için arıtma tesislerine de önem verdiklerini anlatan Bilal Çelik, şunları ifade etti: “Bizim İl Özel İdare olarak yaptığmız doğal arıtmalar ile küçük yerleşim yerlerindeki kirli suların arıtılarak doğaya en güzel şekilde verilmesini sağladık. Aslında bizim doğal arıtma dediğimiz doğada var olan sulak alanların yapay usullerle modern tekniklerle yeniden yapılmasıdır. Bizim burada oluşturduğumuz alanlarda sucul bitkilerle bir arıtma sağlanmakta ve o suyun içindeki kirlilik yüzde 95’e kadar arıtılabiliyor. Bizim burada arıtmış olduğumuz su daha aşağıdaki bölgelerde çok rahat sulama suyu ve tarımsal su olarak kullanılabiliyor. Uluabat- İznik Gölü ve Nilüfer Çayı etrafında 5 km’lik koruma bandı içinde birkaç köyümüz dışında neredeyse tamamının doğal arıtmalarla koruma altına aldık. Birkaç köyde çeşitli fiziki ve coğrafi sıkıntılar var, onları da tamamladığımız zaman yeşil Bursa daha yeşil olacak.” Bilal Çelik, projelerinin Türkiye’yi temsil etmek üzere Rio de Janerio’da yapılan Dünya Çevre Konferansı'nda yer aldığını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: