Sadabad Sarayı
Yüzlerce yıllık bir tarih, görkemli camiler, büyüleyici türbeler, büyük hamamlar… Bursa, tarihi anlamda oldukça etkileyici bir mimariye sahip. Ancak bu kentte ihtişamıyla baş döndüren, önemli davetlere, toplantılara ev sahipliği yapan, mimarisinde tarihi ve görkemli etkiye rastlanılan bir yapı, bir saray yoktu. Bursa’nın da bir sarayı olmalıydı…
Sadabad Sarayı, Osmanlı’nın 18. yüzyıldan itibaren mimari eserlerine, saraylarına, köşklerine yansıttığı anıtsal havaya sahip, altın varaklı süslemeleri, yüksek sütunları, görkemli girişi, yüksek tavanları ve geniş galerisiyle baş döndüren bir saray ve bu sarayda kentin en büyük salonu yerini alıyor. En önemli buluşmalar, en geniş katılımlı davetler, en görkemli düğünler bu sarayda gerçekleşiyor.
Neden Sadabad?
Lale Devri, ihtişamlı Osmanlı tarihinin belki de en gösterişli dönemidir. Devrin en önemli adresi olan Sadabad Kasrı ise Padişah III. Ahmet döneminde imparatorluğun renkli ve gösterişli yaşamının ışıldayan yüzüydü. Otuz sütun üzerine oturtulmuş göz alıcı bir yapısı, önündeki büyük havuzun etrafına yayılmış çağlayanlar, ağızlarından su fışkıran ejderha heykelleri yer alıyordu.
Sadabad Kasrı’nda eğlenceler Hıdırellezin birinci günü başlar, özellikle mehtaplı gecelerde sabahlara kadar devam ederdi.
Zamanın şairleri, yazdıkları çeşitli şiirlerle padişahları ve sadrazamı överek, onları bu eğlencelere çağırırlardı. Bursa semazen kiralama Ziyafetler kasırda verilir, ziyafet bittikten sonra eğlencelere dışarıda devam edilirdi. Osmanlı İmparatorluğu’nda bu dönemdeki eğlencelere, başta padişah olmak üzere bütün saray erkanı ve İstanbul halkının ileri gelenleri katılırdı.
Lale Devri’nin bitmesiyle birlikte Sadabad Kasrı da tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı. islami düğün organizasyonu bursa, Günümüze ulaşamadı. Şimdi bu muhteşem yapı, Osmanlının ilk başkenti Bursa’da saray ihtişamıyla yeniden hayat buldu.bursa ilahi grubu
Sadabad Sarayı, Bursa’da sosyal yaşamın merkezi, görkemli davetlerin, unutulmaz düğünlerin, önemli toplantıların adresi oldu.