Bursa kestanesi mercek altında

BURSA (İHA) - Bursa'nın simgesi haline gelen kestane ağaçlarının kanser ve mürekkep hastalığı sebebiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 tarafından düzenlenen panelde, dünyaca meşhur Bursa kestanesinin durumu ele alındı. Türkiye'de üretim açısından Kastamonu ve Sinop'tan sonra 3. sırada yer alan Bursa'da kestane üretiminin düşmesi üzerine düzenlenen panelde, konuşmacılar, üreticilere verimi artırmak ve hastalıklarla mücadele konusunda bilgiler verdi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nden Doç. Dr. Himmet Tezcan, kestane ağacının en büyük tehlikesi olan kanserin virüslerle yenilebileceği üzerinde durdu. Ağaçta kansere sebep olan fungusların bazılarının içinde kanseri engelleyici virüslerin bulunduğunu ifade eden Tezcan, hastalıklı ağaçların virüs nakliyle kurtarılması için çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.

Reklam
Reklam

Bu iyi huylu virüsün İzmir ve Aydın'daki bazı kanserli ağaçlarda tespit edildiğini kaydeden Tezcan, fungus içinde kansere sebep olan turuncu renkli virüs ile beyaz renkteki iyi huylu virüsün eşeyli üremesi sonucu ağacın hastalığı yendiğini savundu. Kestane ağaçlarının düşmanı olan kanserin, ilk olarak 1904 yılında ABD'de görüldüğünü belirten Tezcan, Türkiye'deki ilk örneklerine ise 1967 yılında Kocaeli'de rastlandığını vurguladı. Konuk konuşmacı olan TEMA Genel Müdürü Ümit Gürses de, 10 asırlık bir kestane ağacıyla alakalı hikaye anlatırken, kestane ağaçlarının amansız kanser hastalığından kurtulmasını temenni etti. Uludağ Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Soylu da, "Kestane yetiştiriciliği ve çeşitleri" konusunda bilgi verdi. Soylu, kanserle mücadele sırasında özellikle aşılama konusunda hastalıklı çubukların kullanılması gerektiğini belirtti.

Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nden Dr. Kıymet Senan Coşkuncu kestane zararlıları ve mücadele yollarını ele alırken, kestaneliklerin tespiti ve köylülerin üretimine kazandırılması konusunda Orman Bölge Müdürlüğü'nden Nadir Işık, kestanenin sanayide değerlendirilmesi ve beslenmeye katkısı konusunda Kafkas A.Ş. Üretim Danışmanı Nadir Işık, üreticilerin meseleleri ve beklentileri konusunda Fidyekızık Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Ertuğrul Sünel, kestanede üretim hedefleri ve alınacak tedbirler konusunda da Tarım İl Müdürlüğü'nden Sabahattin Ufuk davetlilere bilgi verdi.

Reklam
Reklam

Daha önce kuruyan kestane ağaçlarındaki hastalıkların araştırılması için Meclis'e önerge veren CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel'in de dinleyici olarak katıldığı panelde köylüler, konuşmacıları dikkatle dinleyerek not aldı. İlginin hayli fazla olduğu panelin ardından konuklara kestane şekeri ikram edildi.