Bursa kirazı dünya marketlerinde

BURSA (İHA) - Bursa'nın otomobil ve tekstilden sonra en önemli ihracat mamulü kiraz oldu. Çalı Beldesi'nde faaliyet gösteren Dönüş Şirketler Grubu, Vali Oğuz Kağan Köksal ile Tarım İl Müdürü Hasan Küçükbalı'nın da katıldığı törenle kiraz ihracat sezonunu açtı. Kirazları boylarına göre ayırıp yıkayan ve boyayan makine, davetlilerin ilgi odağı oldu. Bu sene 5 bin ton kiraz ihraç ettiklerini belirten Dönüş Şirketler Grubu Başkanı Hüseyin Olgun, hedeflerinin bu rakamı 2 katına çıkarmak olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Öte yandan, kara bodur kirazının ardından yetişen Napolyon kirazı üreticinin yüzünü güldürdü. İhracatçı firmalar Napolyon kirazının kilosunu 4 milyon liradan kapışıyor. Doğuş, Alara, Yavuzlar, Akdeniz ve Bazar şirketleri, Bursa ve ilçelerinden topladıkları kirazları Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu'ya ihraç ediyor.

İznik Ziraat Odası Başkanı İlhan Sarı, bu yıl elverişsiz hava şartları sebebiyle erik ve kara bodur kirazından pek fazla ürün alınamadığını, ancak geç yetişen Napolyon kirazının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Sarı, İznik haline günde yüz ton Napolyon kirazı geldiği ve ihracaatçı firmalar tarafından kapışıldığını bildirdi. Sarı, kirazdan İznik çiftçisinin yılda 70 trilyon gelir sağladığını kaydetti.

Özellikle İngiltere'nin talep ettiği Napolyon kirazları uçakla gönderilirken, diğer ülkelere ise kara ve deniz yolu ile ihracaat yapılıyor. Bu ülkelere ihracat yapan İtalya ve İspanya'da bu senede kiraz rekoltesinin düşük olmasının Türkiye'deki çiftçilere yaradığı öğrenildi.