Bursa ŞÖNİM’de 5 Ayda 15 Kadına Panik Butonu Verildi

Türkiye’de kurulan Bursa Şiddeti İzleme ve Önleme Merkezi'nde (ŞÖNİM) 5 ayda 2 bin 204 tedbir...

Türkiye’de kurulan Bursa Şiddeti İzleme ve Önleme Merkezi'nde (ŞÖNİM) 5 ayda 2 bin 204 tedbir kararı verildi, 15 kadına ise panik butonu dağıtıldı.

Dünya Kadınlar Günü kapsamında '60 Kadına 60 İşyeri' için girişimcilik eğitim projesi açılış programı Bursa Çarşamba Valilik binasında düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
Bursa Valiliği ortaklığı ile düzenlenen ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ için mali destek sağlayacak Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), KOSGEB ve Etkin Kadınlar Kültür ve İletişim Derneği (ETKİNDEN) arasında daha önce sözleşme ve protokol imzalanarak, proje hayata geçirildi. İmzalanan protokolle ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ sonunda 60 kadın, girişimci adayı sertifikaları ile birlikte projeleri kabul edildikten sonra iş kurmaları için 30 bin TL hibe, 70 bin TL de faizsiz geri ödemeli destek alacak.

Reklam
Reklam

Eğitim komisyonunca gerçekleştirilen mülakatlarla, 60 girişimci aday belirlenecek. 2 ayrı grupla toplam 70 saat sürecek eğitim programı, valilikte devam edecek. 2 Mart'ta başlayan eğitimler 30 Mart'ta sona erecek. Verilecek eğitim konu başlıkları ise şöyle: İş kurma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı ve finansal plan.

Törende konuşan Vali Yardımcısı Mustafa Güney, dünyada halen kadınların başta tecavüz olmak üzere birçok zulüm ve kötü durumla karşılaştıklarını belirtti. 1975 yılında başlayan ve en önemlisi Pekin’de toplanan 4. Dünya Kadın Konferansı'nda 12 başlık altında kadın sorunlarının masaya yatırılarak bir eylem planı hazırlandığını anlatan Güney, bunların Türkiye tarafından da kabul edildiğini söyledi.

Vali Yardımcısı Güney ayrıca Türkiye’nin 2011’de İstanbul’da Avrupa Konseyi'nin kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair sözleşmesini imzalayan ilk ülke olduğunu hatırlattı. Son olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair 6284 sayılı kanun çıkarıldığını hatırlatan Güney, “En son 6284 sayılı kanun çıkarıldı ve çeşitli örgütlenmeler oldu. Şiddeti İzleme ve Önleme Merkezleri (ŞÖNİM) kuruluşunda Bursa 14 ilden biri oldu. Bursa’da kurulan ŞÖNİM’de 10. aydan bu yana kadar 2 bin 204 tane tedbir kararı verildi. 15 tane de panik butonu dağıtıldı.” şeklinde bilgi verdi.

Reklam
Reklam

Kadınları erkeklerle fiziken olmasa bile haklar olarak eşitlemek gerektiğine değinen Mustafa Güney, “Bu da eğitimle oluyor. Eğitimde bazı eksiklerimiz var. En önemlisi okul öncesi eğitimde rakamlar düşük. Okuma yazma bilmeyen Bursa'da 53 bin 700 kadınımız bulunuyor. Okuma yazma bilmeyenlerin oranı kadınlarda yüzde 84, erkeklerde bu biraz daha düşük. Okul öncesi eğitimde Türkiye'de okullaşma yüzde 44, Bursa'da yüzde 39.” dedi.

En fazla sıkıntının kadın istihdamında yaşandığına değinen Mustafa Güney, şunları söyledi: “Dünyada kadın girişimciliği ortalaması yüzde 19 ile bizden çok yüksek. AB’de bu yüzde 60’ın üzerinde, Kuzey ülkelerinde yüzde 70’lere kadar çıkıyor. Türkiye'de toplam işgücüne katılım yüzde 45, kadınlarınki ise yüzde 28. Bursa ise Türkiye ortalamasının 2 puan üzerinde.”

KOSGEB’in bu alanda güzel çalışmalar yaptığını anlatan Mustafa Güney, “KOSGEB, son 3 yılda 2 bin 70 tane girişimci yetiştirdi. Bunların yüzde 53’ü kadın. Bu girişimcilik eğitiminden sonra bir de kadınlar destek alıyor. Alınan desteklerin yüzde 53’ü de kadın girişimciler tarafından alınmış. Dünyayı yakalamak için bunları artırmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

ETKİNDER’DEN 10. YILINDA BÜYÜK ETKİNLİKLER

ETKİNDER Başkanı Canan Arıkan ise konuşmasında geçen yıl açtıkları KOSGEB destekli uygulamalı girişimcilik eğitiminden sonra 6 bayanın kendi iş yerini kurduğunu belirterek, “Bunun ardından büyük talep geldi valiliğimiz ve derneğimize. Biz de yeniden eğitim düzenlemeye karar verdik. Bu yıl ise 60 kişilik bir grup oluşturduk ve eğitime başladık. 70 saatlik eğitimin ardından KOSGEB mali destekli iş yerlerini kuracaklar.” dedi. Canan Arıkan, 10 yaşında olan dernek bünyesinde bu tip etkinliklere devam edeceklerini sözlerine ekledi.

TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTILAR

Yapılan açılış konuşmalarının ardından iş hayatına atılan ve başarılı olan örnek bayan girimciler tecrübelerini anlattı. Bayan girişimciler arasında bulunan kırtasiye ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren Songül Şekerciler, Demiral Etiket’den Emine Demiral, CUMino Tasarım’dan Ezgi Danişmend ve Ramel Kids’den Yasemin Erbulut iş tecrübelerini yeni girişimci bayan adaylarla paylaştı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: