Bursa yeraltı sularıyla susuz kalmayacak

BURSA (İHA) - Bursa'da yaşanan kuraklığa çözüm bulmak isteyen Bursa Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ), açılan 121 kuyudan elde edilen 190 bin metreküp ile pınarlardan 15 bin metreküp suyu şebekeye dahil edecek. Kuyularda 120 metreden saniyede 20 litre su çıkartılıyor. Kazandırılan 205 bin metreküplük yeni kaynak, kentin günlük 270 bin metreküplük su ihtiyacını karşılamada büyük destek sağlayacak.

Bursa'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Doğancı Barajı'nda 6 Ekim'de ölçülen 7,64'lük doluluk oranı 2 gün geçmeden yüzde 5.7'ye düştü. Doğancı'daki 11 günlük su stoğunun kalmasıyla, sıkıntıya çare arayan Buski yeni projeleri hayata geçirdi.

Reklam
Reklam

Yetkililer, projelerden en önemlisinin yer altı su kaynaklarının daha verimli kullanımı sağlayacak kuyuların açılması olduğunu vurguladı. Bursa'nın daha önce 51 noktasında su kaynağı bulunduğunu hatırlatan yetkililer, 70 farklı noktada yürütülen çalışmalar ile kentin su ihtiyacının büyük bölümünün karşılanacağını söylediler.
Özellikle kentin Samanlı, Yunuseli, Soğanlı gibi ova bölgesindeki açılan su kuyularından ortalama 120 metrede saniyede 20 litre su çıkartılıyor. 121 su kuyusundan günlük 190 bin metreküp su temin edilerek şebekeye dahil edilecek. Büyükşehir Belediyesi'nin, şehrin su ihtiyacına yönelik bir diğer çalışması ise Doğancı Barajı'nın ölü hacminin kullanımına yönelik pompa projesi. Baraj üzerine kurulan iki adet seyyar su pompası ile havzada kalan ancak baraj sistemine inemeyecek kadar az olan su, bu pompalar yardımı ile şehre verilebilecek. Bu sayede barajın ölü sayılan 305 kotundan da günde 60 bin metreküp temin edilebilecek.

Öte yandan, şehrin günlük su ihtiyacının ortalama yüzde 15'ni karşılayan pınar kaynaklarının da yeni ıslah projeleri ile güçlendirilme çalışmaları devam ediyor. Bursa'nın 145 adet olan pınar kaynağı Uludağ ve Saidabat'ta yapılan yeni kaynak ilaveleri ile 160'a çıkarıldı. Pınar kaynaklarından da günde 15 bin metreküp su şehre veriliyor.
Yetkililer, Bursa'da su kesintisi yapılmadan sıkıntının giderileceğini ve yer altındaki kaynakların verimli olarak kullanılacağını bildirdiler.

Reklam
Reklam