Bursa'da "Arıcılık Ve Bal Ormanı Oluşturulması" Çalıştayı

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Odun Dışı Ürünler ve Hizmetler Daire Başkanı Fuat Şanal, Türkiye'de üretilen balın yüzde 85'inin orman içi

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Odun Dışı Ürünler ve Hizmetler Daire Başkanı Fuat Şanal, Türkiye'de üretilen balın yüzde 85'inin orman içi veya civarında üretilmesi, arıların biyoçeşitliliğe katkıları ve tozlaşmanın yüzde 75'ini gerçekleştirmesi gibi sebepler göz önüne alındığında orman teşkilatının, arıcılığa uzak durmasının mümkün olmadığını söyledi.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, "Bursa'da Arıcılık ve Bal Ormanı Oluşturulması" konulu çalıştay, Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Arıcılıkla ilgili sivil toplum kuruluşları, öğretim üyeleri, Orman Genel Müdürlüğü'nün ilgili birim yöneticilerinin katıldığı çalıştayda Bursa bölgesi masaya yatırıldı.

Şanal, çalıştayda, Türkiye'nin, Çin'den sonra dünyada en fazla arı kolonisi olan ikinci ülke olduğunu belirterek, kovan başına üretilen 16 kilogram bal bakımından ise 20 kilogram olan dünya ortalamasının çok gerisinde kalındığını bildirdi.

Bu nedenle uygun çiçekli bitkilerin dikilmesiyle bal sezonunu uzatmayı hedeflediklerini dile getiren Şanal, "Türkiye'de üretilen balın yüzde 85'inin orman içi veya civarında üretilmesi, arıların biyoçeşitliliğe katkıları ve tozlaşmanın yüzde 75'ini gerçekleştirmesi gibi sebepler göz önüne alındığında orman teşkilatının, arıcılığa uzak durması mümkün değil" diye konuştu.

Gıda ve Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Şube Müdürü Mahmut Serdar Kavasoğlu ise Bursa bölgesinde 65-70 bin arı kolonisi bulunduğunu belirterek, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nün de destekleriyle 150 bin koloniye çıkılabileceğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Müdürlük olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden Kavasoğlu, bal ormanı oluşturulurken iklim ve ulaşımın dikkate alınmasının önemini vurguladı.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, ormanları korumak, iyileştirmek, işletmek, orman köylüsünü korumak ve kalkındırmak için çalıştıklarını belirterek, Bursa bölgesinde bal ormanı tesisini katılımcı ve bilimsel bir yaklaşımla gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: