Bursa'da ihale bilmecesi

BURSA (İHA) - Yeni İhale Kanunu da Bursa'da müteahhitlerin oyununa çözüm olmadı.

Bursa'da Sağlık İl Müdürlüğü'nün genel bütçe imkanlarından 2 ay önce Bayındırlık Müdürlüğü'ne ihalesini yaptırdığı Zümrütevler Sağlık Ocağı 194 milyar artı KDV ile inşa edilirken, aynı proje için 2. ihalede fiyat 334 milyar liraya çıktı. Sağlık Müdürlüğü'nün 2004 Bursa İl Özel İdare bütçesinden sağlık ocağı inşaatı için aktarılan 975 milyar liralık kaynağı kullanması için yapılan 2. ihalede fiyatlar birden fırladı.

Özel İdare imkanları ile ihale edilen işlerin pahalı olması dikkat çekerken, 334 milyarlık ihalenin daha önce de bazı müteahhitlerin ihaleye girmesinin engellendiği iddiası ile iptal edilmesi, 2. ihaleden birkaç gün önce, ihaleyi alacak müteahhit ile vereceği fiyatın ortalıkta konuşulması kafaları karıştırdı.

Reklam
Reklam

Tip proje olarak inşa edilen sağlık ocakları, 256 metre taban alanına bodrum artı 2 kat olarak inşa ediliyor. Buna göre toplam 768 metrekare alan meydana çıkıyor. Bursa Mimarlar Odası'nın fiyat tarifesine göre ise, hastane olmayan poliklinik sağlık tesisleri 4 A kaleminde metrekaresi 364 milyon liradan tarifelendiriliyor. Piyasadaki inşaat malzemelerinin en yüksek fiyatla dikkate alınarak oluşturulan bu listeye göre ise, 768 metrelik bir inşaatın maliyeti 279 milyar liraya çıkıyor. Bu fiyata yüzde 20 müteahhit karı da dahil bulunuyor. Bazı malzemelerin spot piyasadan temin edilip, titiz bir satınalma ile sağlık ocağının 200 milyar artı kdv civarında mal edilmesinin mümkün olduğu belirtiliyor.

Özel İdare bütçesinden sağlık ocağı inşaatı için 975 milyar lira ayrılması ile 334 milyar lira artı KDV'den ancak 2 tane sağlık ocağı inşa edilebiliyor. Oysa 210 milyar lira civarında bir fiyattan ihale gerçekleştirilebilseydi, artı KDV ile 4 sağlık ocağı yapılabilecekti.

Bayındırlık Müdürlüğü yetkilileri ise, Yıldırım Esenevler ve Mudanya İlçesi'nde Sağlık Bakanlığı'nın tip projesine göre yaptırılacak sağlık ocaklarının ihalesine 6 müteahhit firmanın katıldığını, 2 tanesinin yeterlilikleri bulunmadığı için teklif veremediklerini, kalan 4 firmadan verilen en düşük teklif olan 334 milyar liralık teklifin kazandığını söylediler. Valilik tarafından henüz onaylanmayan 334 milyarlık fiyat ise, yüksek bulunuyor. Bayındırlık yetkilileri Esenevler'e 3 kilometre uzakta, 2 ay önce 194 milyar lira verilen fiyatı ise müteahhitin durumuna bağlıyor. Yetkililer, bazı firmaların elindeki işçiyi boş tutmamak, bazı stoğunda bulunan malzemeleri değerlendirmek gibi gerekçelerle düşük fiyat verebildiklerine dikkat çekerek, "Biz yeni İhale Kanunu'na göre sadece Bayındırlık Birim Fiyatları'nın yüzde 40'ının altına inen fiyatlarda firmaya bunu nasıl yapacağını soruyoruz. Onun dışında 2. ihaledeki yüksek fiyatı ise normal ihale şartlarında gerçekleştiği için sorgulayamıyoruz" dediler. Bayındırlık yetkilileri, fiyatın ve ihaleyi alacak firmanın daha önceden konuşulduğu iddiasına ise, "İlk ihalede bazı müteahhitlerin giremedikleri iddiaları sebebiyle iptal ettik. 2. ihale ise polis nezaretinde yapıldı. Herkes gelip teklif verebilirdi. Dışarıda konuşulanları ve yaşananları bilemeyiz" cevabını verdi.

Reklam
Reklam

Bu arada, sağlık ocağı ihalesinden birkaç gün önce Bayındırlık ve Sağlık Müdürlüğü ile iş yapan müteahhitler arasında Esenevler ve Mudanya sağlık ocakları inşaatının 334 milyar liraya ihaleyi alan firmada kalacağına ilişkin konuşmalar olması da, kamu ihalelerine müteahhitlerin anlaşarak girdikleri intibaını veriyor. Bu durumda gerçek anlamda rekabet ortamı oluşturulamadığı için fiyatlar, Mimarlar Odası'nın liste fiyatlarına dahi inemiyor. Bu arada yeni kanuna göre, ödeneğin çıkması ile ilgili gecikmelerde aylık enflasyon miktarı kadar müteahhit firmaya fark ödeniyor.

Bursa Valiliği'nin 194 milyar lira ile 334 milyar arasındaki 140 milyar liralık fiyat farkına onay verip vermeyeceği de merak konusu oldu.