Bursa'da ihracat artmaya devam ediyor

BURSA (İHA) - Bursa'dan, Ekim ayında 1 milyar 269 milyon 76 bin dolarlık ihracat yapıldığı bildirildi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), Ekim ayı ihracat rakamlarını açıkladı. UİB Genel Sekreteri İbrahim Okur, 2005 yılı Ekim ihracat kayıt rakamlarına göre, meyve ve sebze ihracatının 18 milyon 744 dolarlık ihracat rakamıyla yüzde 41'lik rekor artış yaşandığını söyledi.

2005 yılının ilk on ayında Uludağ İhracatçı Birlikleri ihracat artışının, Türkiye genelindeki ihracat artışının yüzde 4.95 puan üzerine çıktığını ifade eden Okur, ihracatın geçen yılın Ekim ayında 1 milyar 69 milyon 237 bin dolar, bu yıl ise 1 milyar 269 milyon 76 bin dolara yükselerek yüzde 18 artış gösterdiğini vurguladı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2004 yılının aynı ayına göre yüzde eksi 5'lik oranla düşüşünü koruduğunu dile getiren Okur, yaş meyve-sebze mamulleri sektörünün yine 2004 yılının aynı ayına göre yüzde eksi 3'lük oranında değer kaybettiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Taşıt araçları ve yan sanayi sektörünün de yüzde 18'lik artış gösterdiğini belirten Okur, "Yılbaşından itibaren ihracat yapılan ülke gruplarının başını yüzde 65'lik pay ile AB ülkeleri çekti. Ekim ayında UİB'den 5, birlik bazında toplam 167 ülkeye ihracat gerçekleştirildi" dedi.
Ayrıca Ekim ayında yapılan etkinlikleri de değerlendiren Okur, sözlerine şöyle devam etti:

"UİB milli katılım organizasyonunda 13-18 Ekim tarihleri arasında Paris'te düzenlenen otomotiv yan sanayi fuarına Türkiye'den 97'si milli olmak üzere toplam 152 firmanın katılımı sağladık. Ayrıca Kasım ayında da etkinliklerimiz sürecek. 15-19 Kasım tarihlerinde Bosna Hersek, Malezya ve Kuveyt gibi ülkelerden yaklaşık 15 firma yetkilisinin oluşturduğu otomotiv 2005 fuarı alım heyetini İstanbul'da ağırlayacağız. Yıl sonuna kadar da 'AB Mali Destekleri Semineri', 'Dış Ticarette Pazarlama Semineri', 'İş Yönetim Semineri' gibi birçok etkinliğe imza atacağız."

UİB'in Ekim ayında da geçen ay olduğu gibi ihracat birlikleri sıralamasında ikinci sırada yer aldığını ifade eden Okur, bu başarıyı perçinleyerek daha iyi yerlere gelmeye çalıştıklarını söyledi. Son olarak Okur, Ekim ayında ilk defa ihracat yapılan Somali'ye kamyon ve otobüsler için lastik ihraç ettiklerini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam