Bursa'da Madencilik Faaliyetleri ve Çevre Sorunları Çalıştayı

Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) Koordinasyon ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Tombul, "Her şeyin temelinde madenler var, madenlerden vazgeçmemiz

Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) Koordinasyon ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Tombul, "Her şeyin temelinde madenler var, madenlerden vazgeçmemiz mümkün değil. Çevre de bizim için çok önemli. Onun için ikisini kurallar koyarak bir arada getirme zorunluluğumuz bulunuyor" dedi.

Tombul, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Bursa'da Madencilik Faaliyetleri ve Çevre Sorunları Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, çevreye duyarlı olunduğu takdirde madenciliğin rahatlıkla yürütülebildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Tabii kaynakların devletin tasarrufu altında olduğunu belirten Tombul, "Çevre kanununda bu faaliyeti yapanların raporlar hazırlama zorunluluğu bulunuyor" diye konuştu.

Tombul, madenlerin hayatın vazgeçilmez değerleri olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Madenleri hayatımızdan çıkartırsak ne olur- Her şeyin temelinde madenler var, madenlerden vazgeçmemiz mümkün değil. Çevre de bizim için çok önemli. Onun için ikisini kurallar koyarak bir arada getirme zorunluluğumuz bulunuyor. 'Ya madencilik ya da çevre' dayatması söz konusu değil. İkisini de bir arada getirme zorunluluğumuz bulunuyor. Bugün taş ocaklarında hala sıkıntılarımız var. Ancak eğitim kapsamında kurallara uydurmaya çalışıyoruz."

Vali Şahabettin Harput da madenciliğin bir ülkenin gelişmesindeki en önemli alanlardan biri olduğunu belirtti. Maden çıkartılırken çevreye ve insana zarar verilmemesi gerektiğinin altını çizen Harput, şunları kaydetti:

"Madenleri tabii ki değerlendireceğiz ancak, bunu yaparken çevreyi ve insanı asla göz ardı etmeyeceğiz. Madencilik ülkemizin yer altındaki en büyük zenginliklerinden, bizim için büyük nimettir. Bu nimetten faydalanmasını bileceğiz. Aynı zamanda çevre de bizim olmazsa olmazlarımızdandır. İkisi de birbirine uyumludur. Biz bu iki unsuru birbirine hasım etmemeliyiz."

Reklam
Reklam

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhan Parseker ise madenciliğin çevre sorunları ile birlikte anıldığını aktararak, "2000'lerin başında yarım milyar olan maden ihracatı geçen yıl 3,8 milyar doları buldu. Bu kadar yüksek bir ekonomik sosyal ve çevresel bedel ödeyerek üretilen madenlerin daha ekonomik olması için çaba göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından çalıştayın düzenlenmesinde katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara plaket verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: