Bursa'da sağlık skandalı

BURSA (İHA) - Bursa'da, ayağı kangren olan bir erkek bebek, dünyaya geldiğinin 2. gününde tedavi için hastane hastane dolaştırıldı. Anne karnında ya da doğum sırasında ayağında 'emboli' olarak tabir edilen kan pıhtılaşması meydana gelen bebek Yağlı, 3 kez yer yok denilerek Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi kapısından geri çevrildi. SSK Çekirge ve SSK Çocuk Hastaneleri arasında da 3 kez gidip gelen bebeğin babası doktorlara isyan ederken, SSK'nın sevk etmesiyle tedavinin İstanbul'daki bir fakültede yapılacağı öğrenildi.

Reklam
Reklam

Bir fabrikada asgari ücretle çalışan Eşref Yağlı (29) ile Perihan Yağlı'nın (24) üçüncü çocuğu olan erkek bebek iki gün önce sezaryenle SSK Çekirge Hastanesi'nde dünyaya geldi. Ancak doktorlar bir müddet sonra bebeğin sol ayağında kan pıhtılaşması (emboli) olduğunun farkına vardılar. Doğum sırasında bir travma sonucu ya da anne karnında meydana gelme ihtimali bulunan olay sonrasında doktorlar harekete geçti.

Dün sabah saatlerinde SSK Çekirge Hastanesi doktorları, daha ismi bile konulmayan 2 günlük erkek bebeği SSK Çocuk Hastanesi'ne sevk ettiler. Çocuk Hastanesi de daha fazla imkanları olduğu gerekçesiyle bacağı moraran bebeği Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gönderdi. Sabah saatlerinden itibaren burada beklemeye başlayan bebeğin ailesine, "Hastanede yer yok" denildi. SSK Hastanesi'ne doğru giden ambulans bir kez daha Tıp Fakültesi yetkilileri tarafından geri çağrıldı. Hastanede ortopedi ve çocuk uzmanları inceleme yaparlarken, yapılan tespitlere rağmen yer olmadığı bir kez daha söylenerek bebek SSK Çekirge Hastanesi'ne gönderildi.

Reklam
Reklam

SSK Çekirge Hastanesi Acil Servisi'nde bekletilen bebek Yağlı, buradaki doktorların, "Bizim gerekli ekipmanımız yok" demesi üzerine bir kez daha Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gönderildi. Daha önce Tıp Fakültesi'ne sevk edilmesinden habersizmişçesine bir kez daha Görükle Beldesi'ne gönderilen bebek 2 saat de burada bekledi.

"YER YOK, DEDİLER, KAPI KAPI DOLAŞTIRDILAR" Ortopedi doktorları morlaşan bacağı kesmek için karar alırken, çocuk ünitesinde ameliyat sonrası gerekli tedbirlerin alınmasını istediler. Ancak, çocuk ünitesinde yer olmadığı için bebek Yağlı akşam saat 17.30 sıralarında bir kez daha Uludağ Üniversitesi'nin kapısından geri çevrildi. SSK Şevket Yılmaz Hastanesi'nin ambulansıyla bir doktor ve hemşire nezaretinde bir kez daha SSK Çocuk Hastanesi'ne götürülen bebeğin son olarak İstanbul'da yer sıkıntısı olmayan bir fakülte hastanesine gönderileceği öğrenildi.

Baba Eşref Yağlı, hastane hastane dolaştıklarını belirterek, "Özellikle 3 kez Tıp Fakültesi'nin kapısından geri döndük. Madem yer ve imkan yok, neden oraya sevk ediliyor? Çocuğumun bacağına mı yanayım, yoksa tedavi için kapı kapı dolaştırılmaya mı üzüleyim? İnşallah İstanbul'da bebeğimin tedavisi yapılır" diye konuştu.
Öte yandan, İHA muhabirinin telefonla konuştuğu Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Osman Manavoğlu, yer sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, "Babam gelse hastaneye yatıramam. Çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Bu bebek için başka bir hastayı mı dışarı atayım? Yoğun Bakım Ünitesi de dolu. Şu anda acil servisteki yoğun bakımlık bir hastaya elle müdahale etmeye çalışıyoruz. Aynı şekilde günde 15 vakayla karşılaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Daha ismi bile konulmayan 2 günlük erkek bebek Yağlı'nın moraran bacağının kesileceği öğrenilirken, ayağındaki embolinin (kan pıhtılaşması) doğum sırasında doktorların ihmaliyle bir travma sonucu mu, yoksa anne karnında mı meydana geldiğinin tetkiklerden sonra anlaşılacağı öğrenildi.