Bursa'da sahte akaryakıt operasyonu

BURSA (İHA) - Kocaeli'nden kaçak getirilen solvent maddesini Bursa'da bir benzin istasyonundaki gizli tanklarda başka hammaddelerle karıştırarak sahte akaryakıt yapıp piyasaya sürdükleri iddia edilen şebeke, polis ekipleri tarafından yakalandı. "Karbon" ismi verilen eş zamanlı operasyonlar çerçevesinde, 11'i istasyon sahibi toplam 17 kişi yakalanarak gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, son günlerde çok sayıda sürücünün aldıkları benzinlerin araçlarında sorun çıkardığı yönündeki şikayetlerini dikkate alan Bursa polisi, ihbarları değerlendirmeye aldı. Bunun üzerine önce hangi bölgelerden alınan benzinlerin araçlarda arıza oluşturduğunu tespit eden Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, ardından istasyonlara benzin getiren kamyonları takibe aldı.

Reklam
Reklam

Kocaeli'nde bulunan Solventaş Firması'ndan yüklediği solvent maddesiyle Bursa'ya gelen kamyon şoförü S.D. (28), ekipler tarafından takibe alındı. Ardından Ankara Yolu üzerinde bulunan bir benzin istasyonuna giren tanker şoförü S.D, getirdiği solventi ana depolara boşaltmaya başladığı sırada operasyona start verildi. Getirdiği kaçak solvent maddesini, benzin istasyonunun arka kısmında yere gömülü gizli tanklara boşalttığı sırada suçüstü yakalanan tanker sürücüsü N.Ş. (37) ve istasyon sahipleri M.G. (36), yeğeni M.G. (25) ile istasyonda hammaddeleri karışım yapıp dağıtan S.Ş. (26) gözaltına alındı. Şahısların yapılan soruşturmasında, Kocaeli'nden getirilen solventi O.Ö. (41) isimli şahsın İzmir'de bir fabrika adına fatura kestirerek aldığı ve S.D. (28) isimli tanker sürücüsü aracılığıyla sevkıyat yaptığı tespit edildi.
Şahısların ifadeleri doğrultusunda operasyonu genişleten ekipler, Sahte akaryakıtı M.G.'den alıp sattıkları iddia edilen Bursa, Kocaeli ve Konya illerinden S.B. (29), M.V.D. (47), H.K. (67), S.S.Ç. (42), B.U. (34), M.Ö. (33), E.A. (33), V.D.C. (31), Y.Ö. (41), B.B. (42), S.Ç. (33), D.C. (31) isimli 11 istasyon sahibini yakalayarak gözaltına alındı.

Reklam
Reklam

Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri ile Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü ile vergi dairesi elamanlarının da katıldığı operasyon çerçevesinde yakalanan şüpheliler, suç işlemek için örgüt kurmak, nevi bozuk akaryakıt üretmek ve ticaretini yapmak ticarete hile karıştırmak, haksız kazanç temin etmek ve 213 vergi usul kanununa muhalefet suçlarından adli mercilere sevk edildi.

Benzin istasyonları incelemeye alınırken, pompalardan alınan numuneler incelenmek üzere PTK'ya gönderildi. 4 adet 25 tonluk solvent tankların bulunduğu benzin istasyonu incelemeye alınırken, 100 ton kaçak akaryakıta el konuldu. 5 ay içerisinde 300 ton civarında solventin piyasa sürülebilmiş olabileceği öğrenildi. Tiner, boya ve tekstil sektöründe kullanılan solventin litresinin 1.5 YTL olduğu öğrenildi.