Bursa'da tarih çürüyor

BURSA (İHA) - Bünyesinde yüzlerce yıllık paha biçilmez 25 bin kitap barındıran Bursa El Yazması ve Eski Basma Eserler Kütüphanesi adeta dökülüyor. Osmangazi İlçesi'ndeki tarihi İnebey Medresesi'nde bulunan kütüphanedeki kitaplar ilgisizlikten çürüme tehlikesi ile karşı karşıya geldi. Yıldırım Beyazıd devri devlet adamlarından İnebey Subaşı tarafından yaptırılan ters 'T' planlı binanın 10 odası bulunuyor. Yılda 5 bin araştırmacının istifade ettiği kütüphanenin boya-badana işleri yıllardır yapılmıyor. Kubbeli çatısından kurşun akması ve diğer çatılarında ise kurşun bulunmaması sebebiyle rutubet yüzünden nadide kitaplar çürümeye yüz tuttu. Rutubetten yıpranan kitapların kapakları deforme olurken, yaprakları da yırtılıyor. Binanın boyanıp, kubbelerinin kurşunla kaplanması, ayrıca elektrik ve sıhhi tesisatın yenilenmesi gerekiyor.

Reklam
Reklam

Merkezi bir yerde bulunmasına rağmen, yoldan geçenler tarafından fark edilmeyen kütüphanenin tabela ve ışıklandırma ile daha dikkat çekici hale getirilmesi isteniyor.
Kütüphanedeki el yazması eserlerin 22. Uluslararası Oryantalistler Kongresi'nde Fransızca kataloğunun yayımlandığını belirten kütüphane Müdürü Ömer Kurmuş, hayırsever vatandaşların desteğiyle çağ atlattıkları kütüphanenin acilen restorasyona ihtiyacı olduğunu söyledi. Türk ve İslami kültür hayatının günümüze aktarılmasında önemli bir rolü olan el yazması ve eski basma eserlerden zamanımıza kadar intikal edebilenlerin kütüphanede muhafaza edildiğini anlatan Kurmuş, "Kütüphanemizde, geçmişten günümüze Bursa ve çevresindeki el yazması kitaplar ile basma kitaplar var. 1948 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir müdürlük halinde birleştirilen Bursa'daki kitaplıklar tasnif edilerek, el yazması, Arap harfli basma ve Latin harfli Tükçe ve yabancı dil kitaplar olarak ayrıldı. 1969 yılına kadar Orhan Camii eyvanlarında hizmet veren kütüphanemiz, daha sonra buraya taşındı. O zamanlar memurların bu kitapları sırtlarında çuval çuval buraya taşıdıkları söyleniyor. Devrinin karakteristik özelliklerini taşıyan bu bina, Hüseyin Çelebi tarafından essaslı şekilde tamir ettirildiğinden bu zatın adı ile anılıyor. Ancak zamanla yıpranan binayın acilen restorasyona ihtiyacı var" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan kütüphanenin işletilmesi Kütüphaneler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.