Bursalı Gençler Ankara'nın Tarihi Mekanlarını Gezdi

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi koordinasyonunda düzenlenen 'Ankara gezisinde', Bursa'da yaşayan ve okuyan gençler tarihi...

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi koordinasyonunda düzenlenen 'Ankara gezisinde', Bursa'da yaşayan ve okuyan gençler tarihi mekanları gezdi.

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi'nin koordinasyonunda yapılan geziye, İznik Gençlik Meclisi, Harmancık Gençlik Meclisi ve Bursanat Eğitim ve Gençlik Derneği üyeleri katıldı. Gençler ilk olarak eski Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) binalarına uğradı. O dönemin kullanılan eşyalarını yakından gören gençler, Atatürk'ün ve dönemin bakanlarının kullandığı odaları ziyaret etti. Daha sonra Cumhuriyet döneminin ilk müzesi sayılan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne geçen Bursalı gençler, Cilalıtaş dönemine ait eserleri, Anatanrıça Kybele heykelini, Çatalhöyük, Hacılar, Alacahöyük, Tilkitepe, Beycesultan gibi Anadolu'nun önemli tarih öncesi merkezlerine ait duvar resimlerini, idolleri, mutfak gereçlerini görme fırsatı buldu. Gençlik meclisi üyelerine rehberlik yapan Arkeolog Fikret Alkan, müzenin ilk adının Atatürk'ün isteğiyle 'Eti Müzesi' olduğunu, daha sonra Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden gelen eserlerle 'Anadolu Medeniyetleri Müzesi' şekline dönüştürüldüğünü belirtti. Hitit Dönemi'ne ait kutsal geyikler, boğalar, değerli madenlerden taç ve dini törenlerde kullanılan sunu kapları, Hitit'in düğün ve dini törenlerinin anlatıldığı İnandık Vazosu, Hitit törenlerinden günümüze geçen adetler hakkında bilgi veren Alkan, müzede yer alan Hitit, Geç Hitit, Asur ve Urartu dönemlerinden kalma kabartmaların tarihini anlattı.

Reklam
Reklam

Daha sonra Ankara Kalesi'ne uğrayan Bursalı gençler, kuruluşu milattan önce ikinci bine kadar uzanan, Hititlerin askeri bir birliğini sakladığı rivayet edilen ve Selçuklu Dönemi'ne kadar kullanılan tarihi mekanı yakından görme imkanı buldu. Tüm şehrin görüldüğü kalede fotoğraf çekilen gençler, son olarak Anıtkabir'e uğradı. Katafalk'ı ziyaret eden gençler, duygulu anlar yaşadı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: