Bursalı Hattatlar Camileri Yazılarla Beziyorlar

Bursa’da icazetli sanatçılar, camilerin ihtiyacı olan tezyinat ve hat çalışmalarını ücretsiz yapıyorlar.Namazgah Yokuşu’daki Şabani Dergahında...

Bursa’da icazetli sanatçılar, camilerin ihtiyacı olan tezyinat ve hat çalışmalarını ücretsiz yapıyorlar.

Namazgah Yokuşu’daki Şabani Dergahında faliyet gösteren hattat, müzehhib, ebruzen ve naht (kesme) ustaları, bir taraftan yeni talebelere bu sanatları öğretirken, diğer taraftanda camilerin ihtiyacı olan tabloları hazırlıyorlar.

Bursa’da tarihi cami ve mekanların restorasyonu belediyeler, valilik ve vakıflar tarafından sağlanan imkanlarla son yıllarda yoğun bir şekilde gerçekleştiriliyor. Tamiratı yapılan tarihi eserlerde, ihtiyaç olan orjinal hat levha, çari yari güzin tabloları, mihrab ayet-i kerimeleri özel bir ekip tarafından hazırlanıyor.

Reklam
Reklam

Bab-ı Nun Gelenekli Sanatlar Derneği Başkanı Hattat Mahmut Şahin, maksatlarının Osmanlı cami ve mekanlarında, orjinale en yakın, sanat değeri yüksek eserleri hazırlamak olduğunu söyledi. Hattat Mahmut Şahin, “Bursa’da şu anda Şabani Dergahında çalışan 7 icazetli hattat arkadaşımız, 5 müzehhib ve 5 ebruzen sanatçımız çalışmalarını sürdürüyor. Bu arkadaşlar bir taraftan yeni sanatçıları yetiştirirken, diğer taraftan restorasyonu biten eski eserlerde kullanılmak üzere özgün çalışmalar ortaya koyuyorlar. İznik Ayasofya Cami’nden Hamzabey Camisine, Kestel Mehmet Vani Cami’nden Nakkaş Ali Mescidine kadar onlarca eserde sanatçılarımızın hatları, kesmeleri, ebruları asılıyor. Biz bu eserleri büyük bir titizlikle hazırlayıp, tarihi mekanları, tezyinatları, sanat eserleri ile daha da güzel hale gelmesi için çalışıyoruz. Gelenekli Osmanlı sanatlarına meraklı Bursalıları Namazgah Yokuşundaki Şabani Dergahına bekliyoruz. Yılda 2 sergimiz ile icazetli sanatçılarımız Bursalılarla buluşuyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bursa’da icazet alabilmek için hat, tezhib, ebru ve naht sanatlarında ustalar 3 ile 7 yıl arasında süre ile eser veriyorlar. Sanatçılar, camiler için yaptıkları eserlerinde alın terlerini hediye olarak bırakırken, sadece malzeme masraflarının hayırseverler tarafından karşılanması gerekiyor. Bursa Ulucami’ne de dönemin ünlü hattatlarının eser hediye etmeleri gibi, günümüz sanatçıları da temsilen ortaklaşa yapacakları büyük bir hilye-i şerifi hediye etmek istiyorlar.

Sanatçılar, ayrıca Şabani Dergahında her daim sanatçıların eserlerinin bulunduğunu belirterek meraklıları hafta sonu bekliyorlar.

İRF

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: