Bursalı oto tamircilerinden bir ilk

BURSA (İHA) - Otomotiv firmalarının her gün araçlarının özelliklerini yenilediği bir dönemde, Bursa'daki oto tamircileri bir ilki gerçekleştirerek, Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ile birlikte "Otomotivde Yeni Teknolojiler Modüler Eğitim Sertifika Programı"nı başarıyla bitirip belgelerini aldı.

Oto Tamirciler Odası tarafından gerçekleştirilen eğitim programının sertifika töreni, önceki akşam Altın Ceylan Tesisleri'nde gerçekleştirildi. Toplam 32 kişiye sertifika verilen geceye katılım yoğundu.

Reklam
Reklam

Türkiye'de ilk olan nadide bir olayı kutladıklarını söyleyen Oto Tamircileri Odası Başkanı A. Kadir Kargılı, Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ile ortak yaptıkları bir çalışma sonucunda Aralık 2006'da başlayan eğitim maratonunu Şubat 2007'de tamamladıklarını kaydetti. Eğitimlerde yaş sınırı olmadığını ifade eden Kargılı, kendisinin 56 yaşında olmasına karşın eğitimlere katıldığını ve sertifikasını aldığını dile getirdi.

Bilginin her zaman güç olduğunu söyleyen A. Kadir Kargılı, "Unutulmamalıdır ki bilmediğimiz veya eksik bildiğimiz bir konuda bilene danışmak bizi küçültmez, bilakis yükseltir" dedi.

Başka bir yenilikle ilgili de bilgi veren Kargılı, Bursa Oto Tamircileri Odası'nın Yalova Yolu üzerinde üyelerinin faydalanabileceği cihaz, takım ve ekipmanlarla donatılmış bir işyerinin yakında hizmete gireceğinin müjdesini verdi. Başkan Kargılı, bu işyerinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Eğitimsizliğin özellikle esnaf ve sanatkara çok zarar verdiğinin altını çizen Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak ise eğitime önem veren odalar arasında yer alan Oto Tamircileri Odası'nı kutladı. Eğitimli bir elemanın iş yapmasıyla eğitimsiz bir elemanın iş yapması arasında çok fark olduğunu hatırlatan Tak, "Eğitimli bir kişinin yaptığı işten siz memnun olursunuz, hizmet verdiğiniz kişi memnun olur, dolayısıyla maddi olarak kazanırsınız" dedi.

Reklam
Reklam

BESOB olarak eğitime önem verdiklerini söyleyen Arif Tak, Küçük Sanayi'de bulunan İşletmeler Üstü Eğitim Merkezi'nin de eğitim vermek isteyenler için kurulduğunu kaydetti. BESOB'un Uludağ Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü akademik çalışmaya da değinen Arif Tak, "5362 sayılı esnaf yasası, esnaf ve sanatkara hiçbir şey vermemiştir. Bu yasaya siyaset bulaştı. Nasıl bir elbise insana dar gelince rahatsız eder, patlar. Biz de bu yasada aynı olayı yaşıyoruz. Yasa 21 Haziran 2005'te yürürlüğe girdi ama üzerinde değişiklikler yapılmak isteniyor. Bir yasa 1.5 yılda eskir mi? Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız bize yasa ile ilgili bir görev verdi. Biz bu görev doğrultusunda Uludağ Üniversitesi'nden öğretim görevlisi hocalarımız ile yeni bir yasa hazırlığına girdik. Artık kendi kendimizi denetlemek istiyoruz. Ruhsatları neden odalar ya da birlik vermesin? Hazırlanan yasa kabul edilir ya da edilmez. Ama biz bu çalışmayı isteyerek ve severek yürütüyoruz. Çalışma içinde sizlerden de fikir sorulacak. Esnafın durumu incelenmeden esnaf için yasa çıkartılamaz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Rıdvan Ezentaş da yapılan eğitimlerin normal okulda öğrencilere verilen eğitimlerle aynı ders yoğunluğuna sahip olduğunu hatırlattı. Üniversite-sanayici işbirliğinden yana olduklarını kaydeden Ezentaş, oto tamircileri odasının azmine hayran olduklarını ve bundan sonraki Avrupa Birliği projelerinde ilk olarak oto tamircileri odasını ortak olarak seçeceklerini ifade etti.

Herkesin her yaşta eğitilmeye ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, üniversiteyi esnaf ve sanayiciye katkısından dolayı kutladığını ifade etti. Avrupa Birliği projelerinin önemli olduğuna dikkat çeken Bozbey, AB'den Türkiye'ye aktarılan paraların bugüne kadar yüzde 10'unun kullanıldığını, geri kalan kısmının geri gönderildiğini belirtti.
TESKOMB Başkan Vekili Bahri Şarlı da eğitim görenlere en üst seviyeden kredi kullandırma müjdesi verdi.