Bursa’nın 100 Yıllık Hayali Gerçek Oluyor

Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen yaklaşık 6,5 kilometrelik Heykel-Garaj (T1) Tramvay Hattı inşaatı start aldı. Büyükşehir...

Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen yaklaşık 6,5 kilometrelik Heykel-Garaj (T1) Tramvay Hattı inşaatı start aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın 100 yıllık hayalini gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bizler Bursa’ya çağ atlatmak için uğraşıyoruz. Bunları engellemek kimseye fayda sağlamaz. Bunu engellemeye çalışmak bir ayıptır. Gerçek Bursalı projeye destek verir, köstek olmaz. Biz asırlık özlemi hayata geçiriyoruz” dedi

Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen yaklaşık 6,5 kilometrelik Heykel-Garaj (T1) Tramvay Hattı inşaatı, Kültürpark Lunapark yanındaki otopark alanında düzenlenecek törenle başladı. Bursa’da ulaşım problemini tüm çağdaş dünya kentlerde olduğu gibi raylı sistem yatırımlarıyla çözmekte kararlı olan Büyükşehir Belediyesi, Heykel- Garaj Tramvay Hattı’nın temelini attı. Yaklaşık 6,5 kilometrelik hattın 25 Haziran’da yapılan ihalesini kazanan İspanyol Comsa SA şirketi ile 19 Temmuz’da sözleşme imzalayan Büyükşehir Belediyesi, hattın hayata geçmesi için ilk adımını attı. Bursa’yı demir ağlarla ördüklerini belirten Başkan Altepe, Bursa için tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi. 100 önce planları yapılan merkez tramvay hatlarını modern bir şekilde yapılması için adımlar attıklarını belirten Altepe, “Bu adımlarla Bursa’mızı demir ağlarla öreceğiz. Bunu demiştik. İlk icraatımızıa başlıyoruz. Dünya marka kentlerinde ne varsa bizde de aynısı oluyor. Madrid’de Paris’te ne varsa Bursa’da olsun istiyoruz. Son günlerde marka şehirler de tramvaya önem veriyor. Çünkü insanlar modern ulaşım istiyor. Bizler de Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa’nın çağdaş ulaşım ağlarla örülmesi için çalışıyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Bursa’nın hızlı bir şekilde geliştiğini ve güzelleştiğini belirten Altepe, “O güzel Bursa her türkü birikimiyle ortaya çıkıyor. Bursa’da büyük bir dönüşüm gerçekleşiyor. Bursa’nın her çıkışında bu güzellikleri görüyoruz. Çağdaş ve yaşanılabilir Bursa için çalışmalarımız hızla sürüyor. Avrupa şehri olması için park, spor, sağlık ve eğitim alanlarını bir bir oluşturuyoruz. Birçok konuda Bursa, Türkiye’ye bazı konularda da dünyaya önek oldu. Bursa’da zor şartlarda bu hizmetleri yapıyoruz. Bursa’da devamlı yıkımlar yapıyoruz. Son 3 yılda bu amaçla yıkılan bina sayısı 750’yi açtı. Son 8 yılda ise bu rakam 2 bin 300’e ulaştı. Kentsel dönüşüm hızla gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.

“DENİZ OTOBÜSÜ İSKELELERİNDE İMZALAR ATILIYOR”

Büyükşehirlerin en büyük sıkıntılarının ulaşım olduğunu söyleyen Altepe, insanların toplu ulaşıma yönlenmesi için projeler ürettiklerini ifade etti. Altepe, şöyle devam etti:

“Bizler de Bursa halkının en büyük talebi olan kent ulaşılabilirliğini sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda engel tanımıyoruz. Hava, kara ve denizde bu işlerimizi yürütüyoruz. Bursa’nın teleferik hattı, hava ulaşımı ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir yıl içinde hedefimiz teleferikle otellere kadar erişmektir. Bursa havayolları şirketlerini kurulması için valilikle ve STK’larla görüşüyoruz. Bu konuda kısa zamanda mesafe alacağız. Burulaş, Bursa ile İstanbul arasında deniz ulaşımını sağlamak için yeni proje içinde. Bugün veya yarın iskele konusunda sözleşmeleri yapacağız. Bunda sonra gemilerle ilgili işlemleri tamamlayacağız.”

Reklam
Reklam

“YENİ İCATLAR YAPMIYORUZ”

Kent içi ulaşımın daha sağlıklı olması için belediye yatırımlarının 3’te 2’sinin ulaşıma ayrıldığını ifade eden Altepe, “Bu konuda yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Kent içinde toplu ulaşım, modern ulaşım ve raylı sistemlerini döşenmesi konusunda adımlarımızı atıyoruz. Yeni icatlar yapmıyoruz. Denenen sistemleri Bursa’da da faaliyete başlatıyoruz. Bursa hızlı bir şekilde gelişiyor. 7 yıl önce çevreye yolu olmasa Bursa trafiği nasıl olurdu? Her geçen yıl en az 50 bin insan Bursa’ya göç ediyor. Öncelikle Bursa’da planlarda olan yolların açılması, şehrin ortasından boydan boya geçen 30 metrelik yolun açılması konusunda çalışıyoruz. Dağ yolundan Vişne Caddesi’ne Mimar Sinan Bulvarı’ndan Mudanya içi ringi hattına kadar tüm alanlarda çalışmalarımız devam ediyor. 3 yıldır da yeni yapılan yol miktarı 330 kilometreye ulaştı. Şehir trafiğine ulaştığımız köprüler inşaatları yapıldı” diye konuştu.

“GERÇEK BURSALI PROJEYİ ENGELLEMEZ”

Bursa’nın her köşesine raylı sistem hatları ulaştırmayı istediklerini söyleyen Altepe, T1 Hattını eleştirenlere de sitem etti. Bursa caddelerinde modern tramvay araçlarının sessiz, gürültüsüz ve dumansız bir şekilde yolcu taşıyacağını ifade eden Altepe, “Bu yapılan çalışmalarla birlikte cephe düzenlemeleri, bölgeye uyumlu olacak. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuda arkadaşlarımızla birlikte gece gündüz çalışıyoruz. Kurumlardan gerekli iznimizi aldık. Bu konuda insanlar eksik aramasın. Bizler Bursa’ya çağ atlatmak için uğraşıyoruz. Bunları engellemek kimseye fayda sağlamaz. Bunu engellemeye çalışmak bir ayıptır. Çağdaş kent olma yolunda çalışmaları herkes desteklemeli. Gerçek Bursalı bunu yapar. Bu projele destek verir köstek olmaz. Bursa’nın 110 yıl önce kurduğu hayaldi bu. Bu hayal gerçekleşmiş oluyor. Asırlık özlem bu dönemde hayata geçiyor. Rüyalar gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“T1 HATTININ MALİYETİ 50 MİLYON TL”

T1 hattının toplam maliyetinin 50 milyon TL olduğuna dikkat çeken Altepe, şöyle devam etti:

“Bu hattımız Bursa’ya ayrı bir değer katacak. Bursa turizmine değer katacak. Bursa kazanacak. Raylı sistemlerin olduğu bölgelerde caddeleri ele alacağız. Şimdi de Altıparmak’tan başlamak üzere bu bölgeleri projeye yakışır hale getireceğiz. Sıkıntılı bölgeler burası. Bayram sonrasında bu bölgeye gireceğiz. Bayram sonrasında diğer caddelere çıkacağız. Yatırımın maliyeti 50 milyon liranın üzerinde. Güzel bir başlangıç olacak. Bursa’ya vizyon katacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, T1 hattını Bursa ulaşımına önemli katkı sunacağını söyledi.

İspanyol COMSA firması yetkilileri ise firma olarak 100 yıllık tramvay ve demiryolları geçmişlerinin olduğuna dikkat çekerek, “Bu proje Bursa için çok önemli. Bizim için de önemli. Verilen sözleri tutacağız. Bursa halkını tramvay ile buluşturacağız. Proje süresine halkı olumsuz yönde etkilememek için özen göstereceğiz” dedi.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından protokol üyeleri T1 hattının inşaatını başlattı.

T1 HATTI DETAYLARI

Tramvay uzunluğunun 6,5 kilometre olduğu bildirildi. Stadyum Caddesi- Altıparmak Caddesi- Atatürk Caddesi- Heykel- İnönü Caddesi-Kıbrıs Şehitleri Caddesi- Kent Meydanı- Darmstad Caddesi güzergahı boyunca 13 istasyon yer alacak. 1 atölye binası, 2 depo yolu, 2 atölye yolu, 15 makas, 1 kruvazman, 3 trafo binası imalatı gerçekleştirilecek. Ayrıca Cumhuriyet Caddesi tramvay hattı ile kesişen bölgede özel raylı sistem çalışması yapılacak. Acil durumlar için uygun yerlere 4 adet cep hatları da projelendirildi. Proje kapsamında; kazı-dolgu ve altyapı drenaj sistemlerinin oluşturulması, ray döşenmesi, istasyonların inşası, kataner sistemi mevcut trafik sinyalizasyonuyla uyumlu sinyalizasyon sistemleri ve scada sistemlerinin yapılması ile tramvay araçlarının bakım-onarımı için atölye binası yapılacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz