Bursa'nın 15 Ilçesi Birinci Derece Deprem Bölgesi

İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı, Bursa’nın 15 ilçesinin birinci derece deprem bölgesinde,...

İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı, Bursa’nın 15 ilçesinin birinci derece deprem bölgesinde, doğudaki 2 ilçenin de ikinci derece deprem bölgesinde olduğunu söyledi.

Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi, birinci derece deprem bölgesinde yer alan Bursa’da, vatandaşları doğal afetler hakkında bilinçlendirmek amacıyla ‘Afetle Mücadele’ konulu bir eğitim semineri düzenledi.

Bursa Kent Konseyi Koza Salonu’nda yapılan programa, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kadın muhtarlar ve Bursa Kent Konseyi gönüllüleri katıldı. Kadın Meclisi Başkanı Kadriye Sarıbıyık, Bursa’da yaşayan kadınların bilinçlendirilmesi, kadın bakış açısıyla politikalar oluşturulması, şehre karşı aidiyet duygusunun geliştirmesi amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirtti. ‘Afetle Mücadele’ konulu seminerle, kadınların doğal afetlerle daha bilinçli bir şekilde mücadele edebilmesini amaçladıklarını kaydeden Sarıbıyık, "Doğal afetler, insana maddi ve manevi boyutlarda zarar veren olaylardır. Bunların farkında olmak ve yaşananlarla planlı bir şekilde mücadele etmek gerekir. Gündelik yaşamda sıradışı acil durumlara da hazırlıklı olmalıyız. Bu toplantıyla eksiklerimizi görüp, alınacak tedbirleri öğreniyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

"GÖNÜLLÜLERİMİZİN SAYISI ARTMALI"

‘Afetle Mücadele’ konulu eğitim seminerine konuşmacı olarak katılan Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı ise 1999 depreminin ardından Van depreminin de tehlikenin ne kadar yakın olduğunu hatırlattığını söyledi. Tarı, zamanı bilinmediği için doğal afetlerin en tehlikelisi ve en yakını olan depreme karşı neler yapılması gerektiğini her yerde anlattıklarını belirtti. Bursa’nın en fazla 1855 yılındaki 9 ve 10 büyüklüğündeki iki depremden etkilendiğini kaydeden Tarı, Bursa’nın 15 ilçesinin birinci derece deprem bölgesinde, doğudaki 2 ilçenin de ikinci derece deprem bölgesinde olduğunu hatırlattı. Bursa’nın, İstanbul’dan daha büyük afet tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Tarı, şunları kaydetti:

"İstanbul’da şehrin içerisinde bir fay yok. İstanbul’da yıkıma sebep olabilecek fay, Marmara Denizi’nde, Adalar’ın güneyinde ve 15 kilometre derinliktedir. Bu fay kırıldığında Bursa’yı da etkiler. Ayrıca, Bursa’da şehrin içerisinden geçen diri faylar var. O yüzden bizim biraz daha fazla hazırlanmamız gerekiyor. Gönüllülerimizin sayısını artırmalıyız. Eğitimler konusunda Türkiye’nin en donanımlı ekibi bu şehirdedir. Alo Afet 122’yi arayan herkese yardımcı oluyoruz. Bursa’nın afet planını da hazırladık. Çadır kent alanlarını, yardım malzemeleri için ana depoları, afetten sonraki dönüştürülecek malzemelerin nerede toplanacağını planladık ve belirledik. Depremden korkalım ama biz Bursa olarak olası bir afete bir miktar hazırız."

Reklam
Reklam

Bursa’da depremin dışında heyelan, su baskını, lodos, kaya düşmesi ve çığ tehlikelerinin de yaşandığını anlatan Tarı, heyelanlı alanların en çok İnegöl’de bulunduğunu, Türkiye bazında en çok heyelan yaşanan bölgeler arasında da 3. olduğunu söyledi. Bursa’nın, çok iyi Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü’ne sahip olduğunu ifade eden Tarı, ekibin sadece afetlere müdahale etmediğini, trafik kazalarına, dağda, ovada ve suda kaybolanlara, derin bir yere düşenlere yardımcı olduğunu dile getirdi. Kaza, yangın, kanama, ilaç yutma gibi acil durumlarda neler yapılması gerektiğini de anlatan Tarı, her evde yangın tüpü bulundurulmasını, evlerin de doğal afet sigortası yaptırılmasını tavsiye etti. Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün çalışmalarını da anlatan Tarı, kendilerinin afet yönetiminin müdahalesini değil, afetin hazırlığını yaptıklarını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: