'Bursa’nın 2023 Ihracat Hedefi Gerçeği Yansıtmıyor'

Balkan Sanayici ve İşadamları Derneği BALKANSİAD Başkan Naci Şahin, 75 milyar dolar olarak öngörülen 2023...

Balkan Sanayici ve İşadamları Derneği BALKANSİAD Başkan Naci Şahin, 75 milyar dolar olarak öngörülen 2023 Bursa ihracat hedefinin revize edilmesi gerektiğini söyledi.

BALKANSİAD Ekonomi İzleme ve Değerlendirme Komitesi, şubat ayı raporunu açıkladı. Ağırlıklı olarak Bursa’nın gelecek vizyonunun değerlendirildiği raporda kentin iç ve dış dinamikleri çok yönlü olarak gözden geçirildi.

İbrahim Okur’un başkanlığını yaptığı komitenin analizlerinde, Bursa’nın ihracat oranın son 10 yıllık seyirde 2012 yılında yüzde 7,3’e gerilediğinin altı çizildi. BALKANSİAD Başkanı Naci Şahin, şunları dile getirdi: “2002 yılında ülke ihracatındaki payımız yüzde 9,6 iken ilerleyen yıllarda bu oranda bir düşüş olduğu gözleniyor. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar. Bu hedef içinde Bursa’nın payına düşen ise 75 milyar dolar olarak gösteriliyor. Bursa’nın, ülke ihracatındaki oranın 11 senede yüzde 15’e yükselebilmesi, başka bir anlatımla 6,75 kat arttırması reel bir öngörü değil.”

Reklam
Reklam

Komitenin çalışma raporunda çok kapsamlı bir değerlendirme gerçekleştirdiğini anlatan Şahin, şöyle devam etti: “Reel hedef 2023 için 50 milyar dolar olmalı. Ulaşılması zor ama zorlanabilir. Bu bakış açısıyla Bursa’nın ihracatta daha yüksek katma değer oluşturması gerekiyor. Hedef rakamlar belirlenirken Uludağ İhracatçı Birlikleri verilerini esas almak, bu rakamlar üzerine hedef belirlemek de doğru değil. Zira 2012 yılında Bursa’nın ihracatı 11,1 milyar dolar, UİB’in ise 20,4 milyar dolar. UİB’in ihracat rakamlarında sadece Bursa değil, az da olsa Eskişehir, Kütahya ve Çanakkale’nin de tekstil konfeksiyon, yaş meyve ve sebze ihracatı da bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: