Bursa'nın 58 Yıllık Tren Özlemi Sona Eriyor

Bursa ve Bandırma Limanı'nı demir yolu ağına bağlamayı amaçlayan "Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi"nin ilk adımı olan Bursa-Yenişehir hattında çalışmalar tüm

Bursa ve Bandırma Limanı'nı demir yolu ağına bağlamayı amaçlayan "Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi"nin ilk adımı olan Bursa-Yenişehir hattında çalışmalar tüm hızıyla sürerken, kent merkezindeki ana istasyonunun temeli, 16 Aralık'ta atılacak.

Bursa ile Ankara arasındaki yolculuk süresini 2 saat 15 dakikaya düşürecek proje, 2015 yılının sonuna doğru tamamlanarak, kentin 58 yıllık tren özlemi sona erecek.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa ile Mudanya arasında 58 yıl önce tren seferlerinin yapıldığını ancak bu hattın daha sonra iptal edildiğini hatırlattı.

Reklam
Reklam

Harput, Yüksek Hızlı Tren'in Bursa'nın hayali olduğunu dile getirerek, "Ankara'yı Eskişehir'e bağlayan hat bitti ve mükemmel bir şekilde çalışıyor. Şimdi Eskişehir üzerinden, Bursa-Bandırma-İzmir istikametindeki çalışmalar hızla devam ediyor. Şu anda biz bu sürecin içerisindeyiz. Bursa olarak özellikle bizim şu an ihalesi yapılmış ve inşası devam etmekte olan hat, Bandırma-Yenişehir hattı ve daha sonra da Yenişehir-Eskişehir bağlantı hattı olacak ki o da Yenişehir-Bilecik ya da Ayazma veya Vezirhan istikametinde bitecek olan ikinci güzergah" diye konuştu.

Çalışmaların sürdüğü güzergaha da değinen Harput, şunları kaydetti:

"75 kilometre şu an devam etmekte olan güzergahın uzunluğu ve ihale bedeli, 393 milyon TL. Bu birinci bölüm ihale, yine aynı güzergahta ikinci bölüm ihalesi yapılacak. Onun da yine ihale tutarı 390 küsur milyon, yani bu alanın tamamı bittiğinde maliyeti yaklaşık 800 milyon TL olacak. Önemli bir rakam, bununla hemen paralel olarak bu günlerde Bilecik ile Yenişehir arasındaki bağlantının da ihale çalışmaları tamamlanmak üzere. Bu da tamamlandığında Bandırma'dan, Bursa üzerinden Bilecik'e kadar bağlantı, 2015 yılının sonuna doğru bitirilmiş olacak ve böylece Ankara'dan yola çıkanlar,Bursa'ya 2 saat 15 dakika içinde ulaşmış olacak. Bu rakam çok önemli, 2 saat 15 dakikalık rakam, Bursa'nın Ankara'ya ulaşımı için adeta bir devrimdir. Şu an için kara yolundan yapılan otobüs seferleriyle 5,5 saat, Eskişehir aktarmasıyla ise ancak 4-4,5 saat arasında devam ediyor. Şimdi bunun 2,5 saate inmesi Bursalıların bir hayalidir."

Reklam
Reklam

-"Türkiye'nin en uzun hızlı tren tüneli"-

Harput, bunun kolay bir iş olmadığını, çok ciddi bir proje olduğunu vurgulayarak, projenin teknik detaylarına ilişkin de şu bilgileri verdi:

"Sadece 75 kilometrelik alanda, 6 bin 800 metre uzunluğunda 8 viyadük, 7 köprü, 11 üst geçit, 41 alt geçit, 58 menfez, 12 tünel yer alacak. En uzunu 5 kilometre civarında, yaklaşık 4 bin 900 metrelik Türkiye'nin en uzun hızlı tren tüneli olma özelliğini taşımakta ki daha sonraki yıllarda belki değişebilir. Bu tünellerin toplam uzunluğu, 15 bin 146 metre. 75 kilometre hattın o kadarı tünelden geçecek. Bu mesafenin tamamı 75 kilometre ama mesafeyi Bandırma-Bursa-Yenişehir ve devam etmekte olan Bilecik'e bağladığımız zaman bu mesafenin tamamı, 146 kilometre oluyor. 146 kilometrenin inşallah 2015'in sonuna doğru bitirilmesiyle Bursa, artık yeni bir geleceğe 'merhaba' diyecek."

-Resmi temel atma töreni 16 Aralık'ta-

Bursa'da iki büyük istasyonun yer alacağını belirten Harput, bunlardan Bursa şehir merkezindeki istasyonunun temelinin, 16 Aralık Pazar günü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla yapılacağını bildirdi.

Reklam
Reklam

Vali Harput, şu anda 7 tüneldeki çalışmaların hızla ilerlediğini dile getirerek, "Yani faaliyetler başladı ve hızla devam ediyor. Biz resmi temel atma törenini yapacağız. Bunun dışında ikinci ana istasyon, Yenişehir Hava Limanı'nın hemen yakınında olacak ki orası hava alanıyla da ulaşımı sağlama anlamında, önemli bir fonksiyon üstlenecek. Bunun dışında bazı noktalarda tali istasyonlar, indirme bindirme için olacak ama ana istasyon şu an için iki noktada öngörülüyor" diye konuştu.

Ulaşımda, 200 kilometreye kadar otobüs, 400 kilometreye kadar tren, 400 kilometreden fazlası için uçağın cazip olduğunun genel bir kural olarak söylendiğini, bunun da gerçekçi bir tespit olduğunu vurgulayan Harput, otobüs ve uçağın Ankara ile ulaşımda çok verimli olmadığını söyledi.

Bu anlamda, yüksek hızlı trenin Ankara ile Bursa arası için adeta bir "ilaç gibi" olacağını ifade eden Harput, Bursa'nın turizmini, sanayisini, ekonomisini ve kültürünü her yönüyle etkileyecek Yüksek Hızlı Tren'in, önümüzdeki dönemde Bursa-Ankara arasındaki en önemli ulaşım aracı olacağını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Harput, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yolun Bandırma üzerinden İzmir'e de gideceğini düşünelim. Aynı zamanda Bursa'nın, İzmir'in, İstanbul'un, Ankara'nın ortasında bir ana merkez olarak, sahip olduğu büyük turizm, ekonomik, ticaret potansiyeliyle otomotivin, tekstilin, tarımın, termalin merkezi olarak bütün bu zenginlikleriyle sadece Türkiye ile değil, dış dünyayla irtibatı bakımından da bu yatırım çok çok önemliydi. Bu hizmeti, Bursamıza kazandıran herkese şükranlarımızı sunuyoruz. İnşallah kazasız belasız 2015'te bu hizmetin açıldığını da millet olarak görür, o gururu birlikte yaşarız."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz