Bursa'nın Ecdat Yadigârları Dünyaya Miras Oluyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Cumalıkızık, Sultan Külliyeleri ve Hanlar Bölgesi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması yönündeki...

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Cumalıkızık, Sultan Külliyeleri ve Hanlar Bölgesi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması yönündeki çalışmaları hızla sürürken, Türkiye genelinde Dünya Mirası Listesi'ne aday bölgelerin temsilcileri deneyim paylaşımı için Bursa'da bir araya geldi.

UNESCO Dünya Miras Sözleşmesi'nin 40. yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Türkiye Dünya Miras Alanlarında Yönetim Planı Hazırlıkları Deneyim Paylaşımı Çalıştayı Atatürk Kongre Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu'nda başladı. İki gün sürecek çalıştayda Türkiye'nin Dünya Miras Listesi'nde yer alan 10 varlıkta izlenen süreç ile aday listede yer alan 38 varlığa yönelik izlenecek yol haritası görüşmeye açıldı. Türkiye Alan Yönetim Planı Rehberi" için de alt yapı oluşturacak olan çalışayda alan yönetim planı hazırlığında olan Alanya, Afrodisias, Bursa, Edirne, Efes, Ani, Bergama, Nemrut, Diyarbakır, Sinop, Gaziantep, Mardin ile alan yönetim planı hazırlamış olan İstanbul, Edirne, Afrodisias, Ani'den gelen temsilciler görüş alışverişinde bulundu.

Reklam
Reklam

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den 38 adayın bulunmasının ülkenin birikimini ortaya koyduğunu söyledi. Başkan Altepe, Bitinya, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Bursa'nın da somut kültürel miras açından son derece zengin bir kent olduğunu hatırlattı. Bursa'nın fethinin ardından Orhan Gazi ile birlikte yaşamın sur dışına çıktığını kaydeden Başkan Altepe, "Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, çarşıları, hanları ve hamamları ile büyük bir birikimi bünyesinde barındırıyor. Yine Cumalıkızık, Osmanlı dönemini kırsal yerleşiminin tüm örneklerini bünyesinde barındıran bir yer. Biz bu değerlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 270'in üzerinde tarihi ve kültürel miras projesi üzerinde çalışıyoruz. Bursa'yı yaşayan canlı bir müze kent haline getirirken, bu değerlerimizi dünyaya tanıtmak ve bu sayede bu bölgeleri kültür turizmine açmayı amaçlıyoruz. Bu çalıştay, deneyim paylaşımı açısından çok önemli. Dünya Mirası Listesi'ne giren bölgelerin deneyimleri, bizim gibi aday olan yerler için yol gösterici olacak. Bursa'nın değerlerini geleceğe birlikte taşıyacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (UTMK) Başkan Vekili Emekli Büyükelçi Melek Sina Baydur da Bursa başta olmak üzere Dünya Mirası Listesi'ne girmeye aday olan tüm varlıklara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

UTMK Somut Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkanı Prof.Dr. Gül İrepoğlu, çalıştayda, alan yönetimi idari şemasının oluşturulması, alan sınırının tespit edilmesi, tampon bölge oluşturulması gibi her alanda karşılaşılan sorunların yanında alanlara özgü spesifik sorunların da ele alınacağını kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Serhad Akcan ise, çalıştayın aday bölgeler için önemli bir yol haritası olacağını belirterek, dünya mirasının tüm insanlığa ait olduğunu ve bu bilinçle hareket edilmesi gerektiğini hatırlattı.

Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu da özellikle Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyonlarla tarihi eserlerin ilgi odağı haline geldiğini hatırlattı.

Açılış konuşmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yüksek Kurul Daire Başkanı Mehmet Gürkan, kültür varlıkları koruma mevzuatı ve alan yönetimi hakkında bilgiler verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz