Bursa'nın ihracatını otomotiv sırtladı

BURSA (İHA) - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) aracılığıyla yılın 9 ayında Bursa'dan yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 12 milyar 326 milyon dolara ulaştı.

İhracat çeşitleri arasında taşıt araçları ve yan sanayi, 10 milyar 601 milyon dolar ile birinci olurken, bunu tekstil ve hazır giyim ile konfeksiyon sektörleri izledi. Hdefledikleri yıllık 16 milyar dolar rakamına ulaşacaklarını belirten UİB Genel Sekreteri İbrahim Okur, otomotiv ve yan sanayinin 10 milyar 601 milyon dolarla Bursa'yı sırtladığını söyledi. Ekim ayında gayret gösterip Türkiye ihracatının 5 puan üzerinde, 1.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Okur, "Eylül ayındaki artış yüzde 15 olarak gerçekleşti. Ocak-eylül döneminde geçen yıl 10 milyar 728 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat, bu yıl 12 milyar 326 milyon dolar oldu" dedi.
Okur, cari açığın daha çok dış ticaret açığından kaynaklandığını hatırlatarak, "İhracatı artırıcı tedbirlere acilen ihtiyaç var. Döviz kurunda başlayan ve halen devam eden artış ihracat rakamlarına olumlu yansıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Okur, birlik olarak Türkiye genelinde ikinci sırayı koruduklarını anlatarak, "İhracatçı için gerekli olan Eximbank irtibat bürosunun devreye girmesiyle performansımız artacak" şeklinde konuştu.

Bursa'dan ocak-eylül döneminde yapılan ihracat ve değişim oranları şöyle gerçekleşti:

"Taşıt araçları ve yan sanayi: 10 milyar 601 milyon dolar, yüzde 17
Tekstil: 671 milyon dolar, yüzde 15
Hazır giyim ve konfeksiyon: 436 milyon dolar, yüzde 8
Meyve sebze mamulleri: 114 milyon dolar, yüzde 18
Diğer sektörler: 394 milyon dolar, yüzde 13."

Cari açığın bir sonuç olduğunu ve cari açığın finansman kalitesinin son derece önemli olduğuna işaret eden Çağlayan, cari açığın mutlaka doğrudan yabancı yatırımla finanse edilmesi gerektiğini bildirdi.

75 bine yakın KOBİ'nin "Anadolu Yaklaşımı" kapsamına alınarak mutlak suretle bankacılık sistemiyle problemlerin halledilmesi gerektiğine de işaret eden Çağlayan, "Bankacılık sistemi yerli bankacılık üzerinde çok ciddi bir etki ve nüfuza sahipken yabancı bankacılık üzerinde aynı etkiye sahip değil. Bugün Bankalar Birliği yönetiminin 13 üyesinden 8'i yabancı banka temsilcisi oluyorsa bunu dikkatle incelememiz lazım" dedi.

Reklam
Reklam

"Türkiye'de son günlerde basına da yansıyan irtica yönlü tartışmalar ekonomiye nasıl etki eder?" şeklindeki soru üzerine ASO Başkanı, "Türkiye'de o tür tehditler var mıdır, yok mudur bunu değerlendirecek olan devletin ilgili kuruluşlarıdır. Ama Türkiye'de bizim açımızdan gündem oluşturması gereken şey her 15 saniyede bir 6 milyon işsize ilave bir işsiz giriyor olmasıdır. Türkiye'de bizim bunu konuşmamız gerekiyor" diye konuştu.