Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Bursa’nın Kara Tren Hikâyesi Mudanya-Bursa Treni Sergisi', 1892 yılında seferlere açılıp, 1948’te kapatılan Mudanya-Bursa trenin serüvenini gelecek kuşaklara taşıyor.
Türkiye’de müzecilik alanında marka haline gelen Bursa Kent Müzesi, Dünya Müzeler Günü’nü Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Bursa’nın Kara Tren Hikâyesi Mudanya-Bursa Treni Sergisi' ile kutluyor. Bursa Mudanya Demiryolu Projesi’nin hazırlanmasından rayların döşenmesine, seferlerin başlamasından kapatılıp rayların sökülmesine kadar geçen 56 yıllık serüveni, tarihi belge ve eski fotoğraflarla günümüze taşıyan sergi, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de katıldığı törenle ziyarete açıldı.
Dünya Müzeler Günü’nde Bursa için böyle anlamlı bir sergiyi açmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Kent Müzesi’nin müzecilik alanında Türkiye’ye örnek çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.
Büyükşehir Belediyesi olarak hizmete açtıkları Bursa Tekstil Sanayi Müzesi ve yakında açacakları Enerji Müzesi ile endüstri mirası alanında da örnek gösterildiklerini ifade eden Başkan Altepe, “Bugün de anlamlı bir sergiyi açıyoruz. Bursa’da ipek ticaretini geliştirmek amacıyla kurulan Mudanya treninin hikâyesini Bursalılarla paylaşıyoruz. Keşke bu hat hiç kapatılmasaydı. Raylar alelacele sökülmüş, neden söküldüğünü bilmiyoruz. Büyüklerimizin Mudanya treni ile ilgili birçok anısını duyuyoruz. Trenin Bademli yokuşunda yavaşlaması, bu sırada trenden inip meyve bahçelerinde meyve toplanması, hafta sonları trenle ailece denize gidilmesi gibi birçok anıya tanıklık ettik. Bu anıları yaşatmak için tarihi hat üzerinde bulunan Merinos istasyonuna trenimizi koyduk. İnşallah bir gün tren, oradan Mudanya’ya kalkar. Bunun için çalışmalarımız sürüyor.” diye konuştu.
Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Mudanya- Bursa treninin 56 yıllık faaliyeti olduğunu hatırlatarak, kapatılmasının ardından günümüze kadar uzanan 64 yıllık da bir tren özlemi olduğunu vurguladı.
Büyükşehir Belediyesi’nin aynı hat üzerinde planladığı nostaljik hat ile bu özlemin sona ermesini dileyen Usta, “Bursa aktif olan 20 müzesi ile İstanbul’dan sonra bu alanda çok sayıda turisti ağırlayacak kapasiteye sahip bir kent. Bursa Kent Müzesi de alanında marka olma yolunda hızla ilerliyor. Bu sergide emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.
Serginin proje danışmanlığını üstlenen Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Mine Akkuş, büyük bir titizlikle hazırlanan sergi için devlet arşivleri ve Osmanlı arşivinin büyük bir dikkatle tarandığını söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz