Bursa'nın tarihi evleri yaşatılacak

BURSA (İHA) - Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'daki sivil mimarlık örneği yapıların restorasyonu için Türkiye'deki bütün üniversitelere çağrıda bulundu. Altepe, İstanbul, Yıldız Teknik ve Mimar Sinan üniversiteleri Mimarlık fakültelerinin dekan ve öğretim üyeleriyle bizzat görüşerek projeye destek istedi.
Teknik danışmanı Basri Sönmez ve yardımcısı Bayram Vardar ile birlikte İstanbul'a giden Başkan Altepe, önce Mimar Sinan Üniversitesi'ni ziyaret etti. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlgi Yüce Aşkun'la görüşen Altepe, belediye olarak Bursa'nın tarihi ve kültürel kimliğini öne çıkarmaya çalıştıklarını anlattı.

Reklam
Reklam

Bursa'daki sivil mimarlık örneği yapıların bir kısmının yıkılma durumunda olduğunu, iyi olanlarının da müdahale edilemediği için 10-15 yıl sonra aynı duruma düşeceğini ifade eden Altepe, "Bursa'da yaklaşık bin 800 adet tarihi yapı mevcut. Bunların yaklaşık bin 200'ü sivil mimarlık örneği, yani Bursa evleri. Ancak bu yapılarından hiçbirinin rölevesi yok. Yani bina yıkılınca yok oluyor. Biz, sivil mimarlık örneği yapılarımızın rölevesinin çıkarılması ve ardından da restorasyonu için uğraşıyoruz. Üniversitelerimizin ve mimarlarımızın desteğiyle, önemli sayıda tarihi değerimizi günümüze kazandıracağımızı umuyoruz" dedi.

Bursalı olduğu ve daha önce Bursa'da çeşitli görevlerde bulunduğu için şehrin tarihi değerlerini iyi bilen Prof. Aşkun ise, bu çalışmalarda belediyeye destek vermekten mutluluk duyacağını söyledi. Lisans ve yüksek lisans öğrencileriyle bir program yapabileceğini ifade eden Aşkun, "Eğitim dönemi başladığında neler yapabileceğimiz daha netleşecek" diye konuştu.

SİT ALANI YÖNETİMİ Başkan Altepe ve ekibi, daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyelerini ziyaret etti. Doç. Dr. Nevzat İlhar, Yard. Doç. Dr. Faruk Tuncer, Dr. Gül Ünal ve Dr. Uzay Yergün ile yapılan görüşmede, Bursa'daki sivil mimarlık örneği yapıların rölevelerinin ve restorasyon projelerinin çıkarılmasıyla ilgili projeler ele alındı. YTÜ Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Osmangazi Belediyesi'nin projesine her aşamada destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Bu tür projelerin hızlı ve faal bir şekilde yürütülebilmesi için "SİT alanı yönetimi" oluşturulmasını tavsiye eden YTÜ öğretim üyeleri, hem projeler hem de yasal anlamda danışmanlık hizmeti vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

Altepe başkanlığındaki Osmangazi Belediyesi heyetinin son durağı, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) oldu. İTÜ Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Zeynep Ahunbay'ı ziyaret eden heyet, Bursa'daki tarihi eserlerin restorasyonu ve rölevelerinin çıkarılmasına yönelik çalışmaları anlattı. Bu çalışmalarda İTÜ öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de yer almasını isteyen Başkan Altepe, her türlü alt yapıyı hazırladıklarını ve öğrencileri Bursa'ya beklediklerini söyledi.

Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Ahunbay da, İTÜ olarak Bursa'daki tarihi yapılara hayat vermenin kendilerini mutlu edeceğini dile getirdi. Öğretim yılı başladığında öğrencilerle bir program yapacaklarını kaydeden Ahunbay, başka konularda da üniversite olarak hizmet vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Osmangazi Belediyesi'nin teklifine ilk cevap Dicle Üniversitesi'nden gelmişti. Diyarbakır'dan Bursa'ya gelen 20 öğrenci ve 6 öğretim görevlisi, aciliyet arz eden yapıların rölevelerini çıkarmış, ayrıca Bursa'da kaldıkları 20 gün içinde yaptıkları çalışmaları bir sergiyle tanıtmışlardı. Osmangazi Belediyesi'nin tarihi mirası ayağa kaldırmaya dönük projesine, Bursa Mimarlar Odası'nın yanı sıra Uludağ Üniversitesi ile Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da destek veriyor.

Reklam
Reklam