Bursa Kent Konseyi (BKK) Başkanı Semih Pala, her kesimin katkı sunduğu 1/100000 ölçekli Bursa İl Çevre Düzeni Planı çalışmalarında sona gelindiğini hatırlatarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plana müdahale etmeden onay vermesini beklediklerini ifade etti.
Bursa Kent Konseyi (BKK) yürütme kurulu, aylık olağan toplantısını BKK ofislerinde yaptı. Toplantıya konuk olarak katılan Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Murat Uşun ve Planlama Şube Müdürü Uluay Güvener, 1/100000 Ölçekli Bursa İl Çevre Düzeni Planı çalışmalarında gelinen son aşama hakkında yürütme kurulu üyelerine bilgi verdi.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi olarak Türkiye’de hiçbir yerde olmayan bir çalışmayı yapmanın mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. 2010 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve Bursa Kent Konseyi’ni havale edilen önerge sonucunda ‘Bursa geleceğini konuşuyor’ başlıklı çalışma yürüttüklerini hatırlatan Pala, 6 ay süren çalıştay sürecinde 150 kurum ve 280 katılımcıyla iş birliği yapıldığını belirtti. Sürecin sonunda belirlenen 55 maddelik ilke kararlarının oy birliğiyle benimsendiğini ifade eden Pala, belirlenen ilke kararlarının daha sonra Büyükşehir ve İl Genel meclislerine sunulduğunu kaydetti. Bursa Kent Konseyi’nin şehrin geleceğine yönelik çalışmalarda Bursalılar adına takipçi olduğunu dile getiren Pala, Bursa’da yapılan çalışmanın Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de bu zamana kadar olmayan bir planlama sürecini başlattığını belirten Pala, “5 üniversite ve 20 danışman hocayla işbirliği yapıldı. 400 paydaşla 700 kuruma ulaşıldı. Bir buçuk yıllık sürecin sonunda 180 toplantı yapıldı, 2780 kişi de toplantılara katıldı. 2 yıllık süre sonunda dosyalar dolusu veriler, planlar, projeler ortaya çıktı. Bursa’nın vizyonu belirlendi. Belirlenen vizyonun geliştirilmesine yönelik 9 stratejik eksen, 35 hedef tanımlandı. Bu hedeflere 104 strateji altında 246 proje ve eylem planıyla erişilmesi öngörüldü. Bursalılar rahat olsun. Bursa’nın ve Büyükşehir Belediyesi’nin vizyonu da var, yol haritası da var. Çalışmalarda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara Bursa Kent Konseyi olarak teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki beklentimiz, herkesin katkı sunduğu plana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın müdahale etmeden onay vermesidir” dedi.
Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Murat Uşun ise çalışmaların son durumu hakkında bilgi verdi. Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala’ya, yürütme kurulu üyelerine, gönüllülere çalışmalarda verdikleri katkılardan dolayı teşekkür eden Uşun, planın yapılış gayesini anlattı. Süreçte 60 tane akademisyenle çalıştıklarını ifade eden Uşun, 98 planından bu yana yaşanan gelişmeler neticesinde Bursa’nın yeniden vizyonunu ortaya koyacağı bir plan yapma ihtiyacı ortaya çıktığını kaydetti. Uşun, “Planı onaylanmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunduk. Şu anda İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda bekliyor. 56 tane kuruma da planı gönderdik. Birçoğu geri dönüş yaptı. Planımız, onay aşamasına geldi. Yeni çıkan kanun hükmünde kararnameyle planı onaylama yetkisi bizden alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildi. Toplumsal çalışmayı, siyasi iradenin onayını da alarak bakanlığa gönderceğiz” diye konuştu.
Planlama Şube Müdürü Uluay Güvener ise, çalışma planı ilkeleri hakkında bilgi verdi. 12 sektörde çalışıldığını, Bursa’nın tüm değerlerinin analiz edildiğini ifade eden Güvener, 1000 adet harita hazırlandığını, sektörel anlamda birtakım ilke kararlarının alındığını söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz