Bursa'ya taklit müzesi kurulacak

BURSA (İHA) - Uluslararası Patent Birliği (UPB), Bursa'ya patentli orijinal ürünler ile taklitlerinin sergileneceği bir "Taklit Müzesi" kurmak için harekete geçti.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'yi makamında ziyaret eden UPB Başkanı Kemal Yamankaradeniz, 2. Başkan Yavuz İskenderoğlu, yönetim kurulu üyeleri Yakup Altınöz, Yusuf Dündar ve Orhan Altınöz, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yamankaradeniz, gönüllü bir kuruluş olan UPB'nin Türkiye'de marka şuurunun yaygınlaşması için çalıştığını söyledi. Yamankaradeniz, batılı ülkelerde markaya yapılan yatırımların günümüz ticari dengelerini oluşturduğunu belirterek, "Biz dünyaya mal olan markaların başlangıcının o markaya yapılan yatırımlardan geçtiğini anlatmak için çabalıyoruz. AB'ye girildiğinde marka ve patent konusunda özellikle küçük işletmeler büyük sıkıntılar çekecek. Markası ve patenti olmayan işletmeleri uyarmak istiyoruz. Günümüzde ülkelerin ekonomisi, markalarının çokluğu ve ettiği değerle doğru orantılıdır. Günümüzde bazı markalar bazı ülkelerin 1 yıllık bütçesinden daha çok para ediyor. Artık ekonomik yönden güçlü olmanın, dünyada ticaret yapabilmenin yolu marka sahibi olmaktan geçiyor. Bu arada patenti olmayan ürünler ise kolayca taklit ediliyorlar" dedi.

Reklam
Reklam

Yamankaradeniz, dünyada patent çalışmalarının yüz yıl önce başladığını, bu yüzden yabancı markaların çok değerli olduğunu kaydederek, Türk sanayicisinde sınai haklar konusunda bilinç oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Bir süre önce Paris'te bulunan Union Des Fabricants'ı ziyaret ettiklerinde, burada orijinal ürünlerle taklitlerinin sergilendiği "Taklit Müzesi"ni gezdiklerini anlatan Yamankaradeniz, "Dünyada üretilen orijinal ürünlerle taklitlerinin yan yana yer aldığı oldukça ilginç bir müzeydi. Böyle bir müze Türkiye'de olsa marka bilincinin oluşması açısından yararlı olur. Biz Bursa'ya böyle bir müze kurmak istiyoruz" diye konuştu.

UPB'nin Türkiye'de marka şuurunun yaygınlaşması için yaptığı çalışmaları takdirle karşıladığını söyleyen Başkan Altepe, kurulması düşünülen müze konusunda her türlü desteği vereceğini ifade etti.