Burun estetiğinin tarihçesinin çok eskilere dayanmasına rağmen, asıl tecrübelerin son 30 yılda geliştiğinden bahsedilmektedir. Gene bu konudaki otörler eski tekniklerin kısa vadeli olduğu ve uzun vadeli sonuçlarında bozulmalar ortaya çıktığını bildirmektedirler. Bu yıllar boyu takipler burun cerrahisi prosedürlerinde tecrübeleri oluşturmuştur. kozmetik ve fonksiyonel açıdan bu eski yöntemler ve burunlarda uygulanan prosedür ve cerrahi tekniklerden uzaklaşıldığını bildirmektedirler.
Gene günümüzde yapılan değerlendirmelerde burun estetiğinde hem kozmetik hem de fonksiyonel başarının % 90 olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmalardan çıkan sonuç kısaca her 10 burun ameliyatından birisi başarısız anlamına gelmesine rağmen, burun estetiği çok göreceli bir durumdur. Sonuçlar, kişiye, etrafına, doktora göre göreceli şekilde değişebilmektedir. Fakat burada kozmetik bakış açısının göreceli olmasının dışında sorunlarda en objektif kriter nefes alma problemleridir. Yani fonksiyonellik aslında rinoplastinin en önemli noktasıdır. Küçülen burunlarda, burun çatısı da küçülmekte bu durum hava geçişi etkilenebilmektedir. Burun estetik ameliyatlarında aynı zamanda burunda deviasyon adı verilen kıkırdak ve kemik eğriliği, burun etlerinin iri olması gibi sorunlar da mevcutsa burun estetiğinde mutlaka bu sorunlar beraberce giderilmelidir.
Şayet burundaki anatomik tıkanıklıklar göz ardı edilir ve bu nedenle fonksiyonel bir işlem yapılmazsa, yapılan ameliyat kozmetik açıdan mükemmel olsa dahi başarısız kabul edilmektedir. Bu nedenle bizler bu tür ameliyatlarda en önemli dikkat ettiğimiz şey önce burunun nefes alabilir halde fonksiyonunu sağlamak gene ameliyatın devamında burunun kozmetik açıdan görsel yapısını üzerine inşa etmekteyiz. Bu aynı bir evin inşaatına benzer önce kullanışlı bir halde odaları ve içyapısını oluşturursunuz, sonra evin dış yüzeyi yani dış cephesini güzelleştirirsiniz. Aynı zamanda statik açıdan da sağlam bir burun yaparsınız. Yani binanın kolon ve kirişleri gibi burun sağlam olmalıdır. Burunda güzelleşme hevesi arzu edilirken bu gibi durumların göz ardı edilmesi kişinin yaşantısını ileride kâbusa çevirmektedir. Sadece elinize bir resim alıp doktorunuza benim burnum böyle olsun demek sınırları ve doktoru zorlamaktan öteye gitmez. Burunu her şekle sokma yetisine sahibiz. Fakat asıl soru bu yetenek gerektiğince ne kadar kullanılacaktır. Sınırlar nereye kadar zorlanacaktır. Bu durumda şayet bir ameliyat düşünüyorsanız hekiminizle önce durumu ayrıntılı konuşun. Neler yapılması gerektiğini ve neler yapılmaması gerektiğini öğrenin. Sonrasında ince rötuşları, yapılabilecek ayrıntıları tartışarak ortak bir fikir oluşturun. İstediğiniz burun sınırlar zorlanarak yapıldığında belki güzel olacak ama fonksiyonel olmayacaktır. Belki de uzun vadede çökmeler veya kötü istenmeyen görsel defeklerin gelişmesi söz konusu olacaktır. Burun yüzün ortasında yüz karakteri oluşturan en önemli yapıdır. Bu nedenle herkese göre farklılık oluşturur.
Cerrahi prensiplerde standart olmasına rağmen, Bizler bu işlemi yaparken burunun yapısına uygun tecrübe ile karıştırılmış duygu ve anlam katılmış bir burun oluşturuyoruz. İşte işin sırrı burada, Yani bir heykeltıraş gibi yaptığınız esere duygu da yüklemelisiniz. Yoksa aynı tip bir fabrika imalatı gibi aynı tip robotlar oluşturursunuz. Herkes gibi güler ve herkes gibi aynı mimikleri kullanırsınız. Toplumsal farklılıklarınız ortadan kalkar. Aynı torna tezgâhından çıkmış bir şekillenme inanın arzulanan bir durum olmayacaktır. Bunun sıkıntılarını yaşamınızda uzun vadede hissedeceksiniz.
Yapılan ameliyat sonrasında elde olmadan ve istenmeden sorunlar oluşabilir. Bu gibi durumlarda Küçük ufak rotuşsel problemlerin düzeltilmesinde ilk cerrahınıza bağlı kalmak doğrudur. Kötü bir deneyim yaşadınız çözüm arayışları devam etmekte yapılan ameliyat hem kozmetik hem de fonksiyonel beklentilerinizi karşılamadığı durumlar olabilir. Bu durumun yanı sıra cerrahınızdan bu konuda yeterli açıklamalar alamıyorsanız, yapılacak ilk şey tecrübelerine inanabileceğiniz ve fikir alabileceğiniz bir cerrah bulmak olacaktır. Şayet ikinci cerrah size ameliyatla durumun düzelebileceğini söylüyorsa dinleyin ve karşılıklı konuyu tartışın.
Bu durumda cerrah acısından yapılması gereken Hastanın beklentilerini eşleştirip, birincil ameliyatta doğal yapıdan geri kalan kısımlarla kişinin yüzüne uyumlu bir sonuç yakalamaktır. İkinci kez yapılacak olan düzeltme işlemi yani revizyon burun estetiği çok zorlu bir işlem olabilir. Yeniden düzenlenmesi planlanan burun ameliyat sonrasında olası sonuçları anlatabilmesi için cerrahın hastaya yeterli doyurucu bilgiye sahip olmalıdır. Hekim tecrübeleri çerçevesinde konunun ayrıntılarını hasta ile paylaşarak açıklayıcı bir konuşma yapmalıdır. Kişiye aydınlatıcı ve net bilgiler vermelidir. Hekim iç ve dış burun anatomisi dikkatli bir değerlendirmelidir.
İlk ameliyattan sonrası burundan kalan yapılarla nasıl bir değerlendirme yapacağını ve yeni ameliyatta neleri yapacağını hastaya anlatmalıdır. Bu bilgileri bilgisayarda hastanın fotoğrafları üzerinden değerlendirmelidir. Günümüzde Rinoplasti ameliyatları en karmaşık ve nüanslı kozmetik işlemlerden biridir. Rinoplasti kozmetik sonucu bazen beklentilerinizi karşılamayabilir. Cerrahın deneyimsizliği, yanlış veya kötü uygulanmış cerrahi manevralar ve ameliyat sonrası iyileşme döneminde gelişebilen olumsuzluklar nedeniyle düzeltme cerrahileri, kötü görüntüleri düzeltebilir ya da en aza indirir. Bu nedenle ikinci kez yapılacak revizyon burun estetiği ameliyatı işlemi daha önceki doktorunuzla mı? Yoksa yeni seçeceği bir cerrahla mı? Olacak, buna dikkatle karar vermelisiniz.
Op.Dr.Ali Ahmet Şirin
www.ahmetsirin.com
Soru ve görüşleriniz için: drahmetsirin@mynet.com