Burun estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Kimi nefes alma problemi nedeniyle, kimi kemerli olması, büyük olması nedeniyle burun estetiği yaptırır. Ancak burun estetiği sonrası dikkat edilmesi gereken bazı maddeler var. Uzman doktor Güncel Öztürk burun estetiği ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde sıraladı.

Estetik cerrahi alanı içindeki en özel ameliyat grubunu oluşturan burun estetiği, tıp dilinde rinoplasti olarak adlandırılır. Burun estetiği ameliyatı buruna yeni şekil vermek için uygulanır. Burun ucu kaldırılıp indirilebilir, burun ucu inceltilip sivriltilebilir, veya tam tersi kalınlaştırılabilir, burunda sağa sola eğrilikler varsa düzeltilebilir, burun sırtı çökükse dolgunlaştırılabilir,
kambursa fazlalıkları alınabilir, burun delikleri büyükse küçültülebilir, asimetri varsa düzeltilebilir. Burnun şekli ile ilgili problemlerin yanı sıra septum deviasyonu adı verilen iç kıkırdak ve kemik eğrilikleri, buna bağlı nefes alma zorluğu varsa burun estetiği ameliyatı ile birlikte septum deviasyonu ameliyatı da yapılarak nefes almada rahatlama sağlanır. İdeal burun estetiği, buruna yüz ile uyumlu doğal bir şekil vermekle birlikte nefes almayı da rahatlatmalıdır.

Reklam
Reklam

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Güncel Öztürk, ameliyat sonrasında daha hızlı toparlanmanızı sağlayacak 10 önerisini sıraladı:

  1. Zorlayıcı egzersizlerden en az iki hafta kaçının. Ağırdan alın, çok güç isteyen ve vücudunuzu sürekli hareket ettirecek egzersizlerden kaçının. İyileşmenin üçüncü haftasından sonra alıştırmalara yavaşça başlayabilirsiniz. Altı hafta boyunca basketbol veya voleybol oynamayın. Kısacası suratınıza ağır cisim çarpabilecek aktivitelerden kaçının.

  2. Yüzmeye gitmeyin. Burnunuz hassas olduğundan yüzmek ve özellikle dalış yapmak burnunuzu hala iyileşmekteyken hareket ettirir. Ayrıca burnunuza giren klor canınızı yakabilir. Yüzme havuzuna 2 ay, denize 1 ay girmeyin.

3.İki hafta boyunca sümkürmeyin.

Reklam
Reklam
  1. Çok çiğnemeyi gerektirecek yemekleri yemeyin. Bifteği daha sonra yersiniz. Yumuşak yemekleri yemeyi tercih edin.

  2. Çok sert kahkaha atmayın ve çok geniş gülümsemeyin. Katı bir tavsiye olduğunun farkındayım ama burnunuz ne kadar az esnerse ve hareket ederse o kadar iyi.

  3. Dişlerinizi çok sert fırçalamayın. Diş fırçalamak burnunuza bağlı olan üst dudağınızı düşündüğünüzden fazla oynatır.

  4. Kafanızın üzerinden geçecek kıyafetlerden kaçının. Genelde önden düğmeli kıyafetleri giyinmeyi tercih edin.

  5. Burnunuzun üzerinde ilk 2 ay hafif çerçeveli gözlük tutmayın. Burnunuza ne kadar az yük bindirirseniz uzun vadede o kadar faydasını görürsünüz. Lensleriniz varsa kullanmanız için doğru zaman .

Eğer gözlüksüz duramıyorsanız ve alternatifiniz yoksa burnunuza ağırlık binmeyecek şekilde steril yara bandı yardımıyla gözlüğü yukarıda tutacak bir sistem kurmalısınız. Bunun haricinde burnunuza

Reklam
Reklam

yük bindirmeden elinizde tutarak da bakmayı deneyebilirsiniz.

  1. Korumasız cildinizi güneş ışığından üç ay boyunca koruyun. Güneşe çıkmadan önce burnunuza her zaman güneş kremi sürmeniz çok önemlidir çünkü çok fazla güneşe maruz kalmak kalıcı renk

değişikliğine neden olabilir.

  1. İlk üç hafta boyunca sigara içmeyin. Bu tavsiye ameliyattan önce ve sonrası üç hafta için geçerli. Eğer sigara tiryakisiyseniz bırakmanız için güzel bir fırsat !

Burun Ameliyatının Riskleri

Bazı riskler doğası gereği bütün ameliyatlarda mevcuttur. Bunlar herkesin başına gelebilen, çok sorun yaratmayan ama yine de dikkat edilmesi gereken problemlerdir. Bu risklerden bazıları şunlardır;

Reklam
Reklam

• Değişmiş ya da azalmış koku alma ve nadiren tat alma duyusu

• Burun tıkanıklığı

• Burunda kaşıntıya, akıntıya, kızarıklığa sebep olan rhinitis (burun mokazasının yangısı)

• Kemik törpülenmesi sonrası meydana gelen kemik şekli bozuklukları

• Gözlerin ya da gözyaşı kanallarının hasar almasıyla oluşan şişme ve sulanma

• Gözlerde yorgunluk ve göz çevresinde siyah halka oluşumu

• Burun sütununda sarkma ya da gerileme

• Burun ucunda uyuşukluk ya da pigmentasyon gibi hafif deri problemleri

Bu komplikasyonlar ve yan etkilerin çok nadir de olsa yaşanma ihtimalini en aza indirmeniz gerekir. Eğer yukarıdakilerden herhangi birini yaşarsanız, hangi problem olursa olsun, cerrahınız yardımcı olmak için mümkün olan en yakın zamanda yanınızda olacak, problemi çözmek ve rahatsızlığı gidermek için elinden geleni yapacaktır. Ancak nadir durumlarda revizyon rinoplasti ameliyatı problem yaratabilecek anormalliklerin düzeltilmesi adına gerekli olabilir.

Burun estetiği (Rino-plasti)

Rino-plasti, burna kalıcı şekil verme, estetik olarak burun şeklini değiştirme anlamını taşır. Tıp dilinde rinoplasti estetik burun ameliyatı anlamına gelir. Burun iskeleti ve yumuşak dokularının yeniden şekillenerek yüze göre uyumlu ve orantılı bir hale getirilmesi ameliyatıdır. Özellikle kişinin yüzüne göre planlanması gereken, kemik kıkırdak yumuşak dokular ve cilde şekil verilen bir ameliyattır. Son yıllarda aşırı kıkırdak ve kemik çıkarımı yapılan eski yöntemler bırakılmış ve "yapısal rinoplasti" konsepti hakim olmuştur. Estetik amaçlı tüm diğer girişimler gibi bu anatomik alanın cerrahisiyle primer olarak estetik plastik cerrahi eğitimi alan plastik cerrahlar ve burun cerrahisi konusunda eğitim alan Kulak Burun Boğaz uzmanları ilgilenmektedir. Rinoplasti ameliyatının burun içi septumunun düzeltilmesini de içeren şekline Septorinoplasti denir.

Reklam
Reklam