İSTANBUL (İHA) - Burun tıkanıklığının uzun süreli olması halinde, başka sağlık sorunlarının da mutlaka bunu izlediği belirtildi.
Uzman Op. Dr. Süreyya Şeneldir, burun tıkanıklığının, hastanın hayat kalitesini bozmakla kalmadığını, zamanında müdahale edilmediği taktirde sağlığını da bozduğunu söyledi. Şeneldir, burun tıkanıklığı olan hastaların şikayetlerini, "Hasta devamlı ağız solunumu yapmak zorunda kalır. Sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları olur ve müzminleşmiş farenjit gelişir. Horlama ve uyku bozuklukları, sabahları ağız kuruluğu yaşar. Ses kalitesi bozulur ve burundan konuşur. Akciğer ve kalp problemleri varsa bunlar ağırlaşır. Cinsel fonksiyon bozuklukları olur. Burun tıkanıklığı olan hastalarda, psikolojik sorunlar gelişmesine yatkınlık mevcuttur. Hasta çocuk ise geceleri altını ıslatma problemi ile karşılaşılabilir" şeklinde açıkladı.
Burun tıkanıklığının pek çok farklı nedeni olduğunu belirten Uzman Op. Dr. Süreyya Şeneldir, bu nedenleri şöyle sıraladı:
"Nedenlerden biri, burun kemiğinde kayma, yani deviasyon olmasıdır. Burnumuzun ortasında bulunan, burnu sağ ve sol olmak üzere ikiye ayıran kıkırdak bölmeye septum denir. Bu, tıpkı bir çadırın direği gibi burnun direğidir. Söz konusu kıkırdak yapıdaki eğiklikler, burun deliklerindeki hava deliklerini daraltarak nefes almayı engelleyebilir. Burun tıkanıklığının bir diğer nedeni, alt burun etlerinin büyümesidir. Alt burun etleri her insanda var olan, soluduğumuz havayı ısıtan, nemlendiren ve temizleyen burun içi dokulardır.
Bu dokular bazen çeşitli sebeplerle aşırı büyüyebilir ve burun kanallarını daraltabilir.Diğer bir nedeni, burun çatısında daralma, yani valv daralması olarak tanımlamaktayız. Bu, doğuştan olan bir sorundur ve burun, mandalla sıkılmış gibi görünür. Geniz eti büyümesi, çocukluk çağı burun tıkanıklıklarının en önemli sebebidir. Çocuğun büyümesini, gelişmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bazen işitme problemlerine de yol açabilir. Yaygın burun içi polipleri de burun tıkanıklığının nedenlerindendir. Bünyenin yaptığı bir rahatsızlık olan polipler, üzüm tanesi gibi şeffaf ve içi su ile dolu et parçacıklarıdır. Bu sebepler tek tek veya birliktelik göstererek burun tıkanıklığına sebep olur".
Burun tıkanıklıklarını gidermek için yapılan tedavilerin ilkini burun kemiğinin düzeltilmesi, yani deviasyon ameliyatı olarak açıklayan Uzman Op. Dr. Süreyya Şeneldir, "Bu, yaklaşık yarım saatlik bir ameliyattır. Zor bir ameliyat değildir. Hastanede gecelemeyi gerektirmez. Ertesi gün rutin günlük hayata dönülebilir" dedi.
Alt burun etlerinin küçültülmesinin ise bir diğer yöntem olduğunu ifade eden Uzman Op. Dr. Şeneldir, burun etlerinin vücut için faydalı olduklarından tamamen alınmamaları, sadece işlevselliklerini yitirmeyecekleri boyuta getirilmeleri gerektiğini vurguladı. Son zamanlarda bu işlemin gelişen teknoloji yardımıyla daha kolay bir şekilde yapıldığını açıklayan Uzman Op. Dr. Şeneldir, "Burun etlerinin içerisine ses dalgaları vererek küçültme işlemini gerçekleştiriyoruz. Bu işlemi muayenehane şartlarında bile ağrısız, tamponsuz ve kansız yapıyoruz" dedi.
Burun çatısının açılması, yani valv cerrahisi yönteminin ise estetik burun cerrahisi ile mümkün olduğunu açıklayan Uzman Op. Dr. Süreyya Şeneldir, bir başka yöntem olan burun içi poliplerinin tedavisinde hem ilaçlar kullanıldığını hem de endoskopik ameliyatlar yapıldığını, geniz etinin alınmasının ise genel anestezi ile hastane şartlarında yapılan kısa bir ameliyat olduğunu belirtti.