"Bush, AB'ye meydan okudu"

İSTANBUL (İHA) - ABD Başkan George W. Bush'un konuşmasını değerlendiren Gazeteci Yazar Cüneyt Ülsever, bugüne kadar tam tarif edilmeyen Büyük Ortadoğu Projesi'nin en büyük ayağının demokrasi ve özgürlük olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Ülsever ayrıca, Başkan Bush'un Türkiye'ye tarih verilmesi için Avrupa Birliği'ne (AB) meydan okuduğunu belirtti.

ABD Başkanı Bush'un Galatasaray Üniversitesi'nde yaptığı İHA'ya değerlendiren Ülsever, Büyük Ortadoğu Projesi adı altında geçen projenin bugüne kadar ne olduğunun tam tarif edilmediğini belirterek, "Bugün bu projenin en büyük ayağının demokrasi ve özgürlük olduğunu Başkan Bush dünyaya ilan etti" dedi. Ülsever, Bush'un 'Eğer dünyada hedef adaletse bunun tek anahtarı demokrasidir, eğer dünyada demokrasi içinde yaşayacaksan bunun tek ortak paydası özgürlüktür ve dünyada yaşayan herkesin eşit bir şekilde bu özgürlüklerden yararlanması gerekir. Terörün tek panzehiri insanların kendi kaderini tayin edebilme haklarıdır' sözleri ile bunu açıkladığını belirtti. Ülsever, Bush'un, 'Bazı Müslümanlar'ın demokrasiden uzak olduklarını, onların hiçbir zaman demokrasiyi benimseyemeyeceklerine dair ön yargımızı da bizim yıkmamız lazım. Demokrasilerin din ayrımı olmaz, tüm insanların, tüm dinlerin demokrasi potasında birleşmesi lazım' sözlerini de çok önemli bir nokta olarak

Reklam
Reklam

değerlendirdi.

ABD Başkanı'nın AB'nin Türkiye'ye müzakere tarihi vermesi yönündeki tavsiyesinin Türkiye'nin AB sürecinde faydalı olup olmayacağını değerlendiren Cüneyt Ülsever, "AB ile ilgili kararı AB üyeleri verecektir. Ama referans diye bir kavram var. Bush, 'Kafalarımızın arkasındaki medeniyetler çatışması hurafesini de yıkabilmemiz için AB'nin bir Hıristiyan kulübü olmadığını göstermemiz lazım. Bunun için de, AB'nin tarihinde ilk kez bir Müslüman ülkeyi kendi içine alması lazımdır' diyerek çok açık bir şekilde AB'ye meydan okudu" dedi.

Bush'un, Irak'ta yeni kurulan hükümeti Irak'ın demokratikleşmesi için çok önemli bir adım olarak gördüğünü belirten Ülsever, "Başkan Bush, 'Ben bütün varlığımı, kudretimi Ortadoğu'ya demokrasi ve özgürlük gelmesi için koyuyorum' diyerek doğrudan doğruya Suriye ve İran'a mesaj gönderdi. Ama bu konuda somut olarak ne yapacağını söylemedi" dedi.

Organizasyonu her açıdan başarılı bulan ve Türkiye'nin bu zirveden alnının akıyla çıktığını belirten Ülsever, "21. yüzyıl Türkiye için çok önemli bir yüzyıl. Türkiye Cumhuriyeti akıllı davranabilirse, düzgün hareket edebilirse, iyi pazarlık ederse, bence en iyi kucaklayabilecek ülkelerden biridir. Bu bugün, buradaki dünya medyası aracılığı ile buradan ilan edilmiş oldu" diye konuştu.

Reklam
Reklam