"Bush, açık kapı bıraktı"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, ABD Başkanı Bush'un Irak'ın BM silah denetçilerini ülkeye davet etmesinin ardından bu fırsatın denenmesi için zaman ve mesafe sağlanması konusunda açık kapı bıraktığını söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, ABD temaslarını tamamlayarak yurda döndü. Ziyaretine ilişkin Atatürk Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Gürel, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ABD'NİN MUHTEMEL IRAK OPERASYONU Dışişleri Bakanı Gürel, "ABD, Irak'a müdahale etmekte kararlı mı?" sorusuna, "Başkalarının kararları doğrultusunda yorum yapmam doğru olmaz. Ama Irak'ın BM kararlarına koşulsuz uyması gerektiğini söyledik. Dolayısıyla bizim de Irak yönetimine BM kararlarına kayıtsız koşulsuz uyma kararı almasında önemli katkılarımız oldu. Bu kararın alınmasında BM Genel Kurulu'nda konuşan Bush da, özellikle siyasal olarak denemesi için bir zaman ve mesafe sağlanması konusunda bir açık kapı bıraktı. Bu fırsatı da Irak yönetiminin değerlendirdiğini düşünüyoruz. Belki konu ile Irak'ın tutumun yeterli olmadığını düşünebilirler" şeklinde yanıt verdi.

Reklam
Reklam

"ABD'nin uluslararası destek almadan bir operasyon yapması mümkün mü?" şeklindeki bir soru üzerine Gürel, "Biz başından beri herhangi bir sorunun çözümü için bu adımların altında bir meşruiyet ve konsensüs olmasını vurguladık. Bu görüşlerimiz değişmiş değil" dedi. Konu ile ilgili herkesin mutlaka uluslararası hukuka uygun şekilde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Gürel, "Tabi ki Irak yönetimi de madem ki koşulsuz gözlemcileri ülkesine çağırmış, gözlemcilere hiçbir kısıtlama yapmaması gerek" ifadelerini kullandı.

KIBRIS SORUNU Kıbrıs sorunu ile ilgili sorulan bir soruya karşılık olarak ise Başbakan Yardımcısı Gürel, "Zaten ABD, Kıbrıs konusu gibi hem kendileri açısından hem bölge açısından önemli gördükleri bir konuya başkalarına göre çok nesnel bakıyor. Dolayısıyla ABD'nin tutumu bizi de memnun etmiştir. Bizim ABD ile strateji ortaklığımız çerçevesinde yalnız ABD'nin önceliklerini değil, kendi önceliklerimizi de görüşmemiz doğal. Bu çerçevede Kıbrıs konusu da gündeme gelmiştir. ABD, başkalarına oranla olaya daha nesnel yaklaştığını göstermeye devam etmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

ABD'nin Türkiye'nin AB üyelik süreci ile Kıbrıs konusunda çözüm bulma çabalarını birbirine karıştırmama eğiliminde olduğunun altını çizen Gürel, "Aslında bu eğilimin son temaslarımız sırasında AB tarafından da hissetmek bizi memnun etti. Ama AB yanlış adımlarını devam ettirir, Kıbrıs Rum Kesimi'ni AB'ye alırsa, yanlış bir adım olur. ABD'de bunun farkındadır" diye konuştu.

ISAF'IN GÖREV SÜRESİNİN UZATILMASI Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, Afganistan'da ISAF'ın liderliğini yapan Türk askerlerinin görev süresi ile ilgili sorulan bir soruya da, şu yanıtı verdi:

"ABD'de özellikle New York'ta yapılan Afganistan'ın dostları toplantısında konu ayrıntısıyla gündeme geldi. ABD'deki bu toplantı, Tokyo'daki toplantıdan sonra en önemli dönemeç oldu. Uluslararası toplumun sorumluluklarını gözden geçirdiği ve etraflıca bir toplantı oldu. Bu toplantıda güvenlik konuları da gündeme geldi. Biz ISAF'da önder ülke olmadan da Afganistan'ın güvenlik çabalarına katılıyorduk, hem de Afganistan'da ekonomik kalkınmaya destek veriyorduk. Bizim Afganistan'a katkımız sadece ISAF'daki liderlik konumuna bağlı değildir. ISAF'ın komutası ve yetki alanı Kabil'le sınırlıdır. ISAF'ın yetki alanının Kabil'de genişletilmesi, uluslararası alanda yeni işbirliği çabalarına daha büyük katkılar gerektirir. Aslolan Afganistan'ın kendi güvenliğini sağlayabilecek kurumları kendisinin oluşturabilmesidir. Türkiye olarak biz hem Afgan kurumlarının, hem de güvenlik kurumlarının geliştirilmesine destek veriyoruz."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: