Bush, asker çekileceğini açıklayacak

Washington (AA)- ABD Başkanı George Bush'un, Irak'taki Amerikan askerlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker'ın raporunda öngörüldüğü gibi, gelecek yılın ortasına kadar Irak'tan 30 bin asker çekileceğini açıklayacağı, ancak bunu ve daha sonraki asker çekmeleri koşullara bağlayacağı belirtildi.

AP ajansının hükümet yetkililerine dayanarak verdiği haberde, Bush'un muhtemelen perşembe günü televizyondan halka seslenerek, Petraeus ve Crocker'ın tavsiyelerini benimseyeceğini açıklayacağı bildirildi.

Reklam
Reklam

Bush'un yapması planlanan konuşması henüz tamamlanmadığı için adının açıklanmasını istemeyen yetkililere göre Bush, Amerikan halkına, "ABD'nin Irak'a müdahalesine ilişkin derin endişelerini ve askerlerin evlerine geri dönmesi yönündeki isteklerini anladığını" söyleyecek. Yetkililer, Bush'un Petraeus ve Crocker'ı dinledikten sonra Irak'taki asker sayısının azaltılması yönünde karar verdiğini, ancak askerlerin Irak'ı terk etmeyeceğini söyleyeceğini de belirtti.

Bush'un konuşmasının Kongreye karşı "gönül alıcı" nitelikte olacağı, ancak kalan asker seviyesinin azaltılması konusunda daha çok koşullar ortaya koyacağı ifade edildi.