"Bush Bush dinle bizi, kafanda iki papuç izi"

Irak'ta, dün basın toplantısı sırasında ABD Başkanı George Bush'a ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntasar El Zeydi Iraklı yetkililerce sorgulanırken, ayakkabılarına da delil olarak el konuldu.

SANİYE SANİYE OLAY ANI!

Iraklı gazeteciye 200 avukat

Olayın ardından, ayakkabı fırlatması için kendisine para verilip verilmediğini ortaya çıkarmak amacıyla sorguya çekildiği belirtilen, alkol ve uyuşturuca testinden geçirilen Zeydi'nin durumu hakkında bilgi veren Iraklı yetkililer, gazeteci Zeydi'nin Başbakan Nuri El Maliki'nin makamında korumalar tarafından sorgulandığını, ayakkabılara da el konulduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

El Zeydi'nin bırakılması için dünya çapında gazetecilere dayanışma çağrısında bulunan Kahire El Bağdadi televizyonu, ayakkabı fırlatma görüntülerinin yanısıra El Zeydi'nin bırakılması çağrılarını defalarca yayımlıyor.

SANİYE SANİYE OLAY ANI!

Iraklı gazeteciye 200 avukat
El Bağdadi televizyonu yöneticisi Abdülhamid El Sayeh, muhabirlerinin serbest bırakılması için herkesi seferber ettiklerini, dünya çapında birçok kuruluşun da kendileriyle birlikte olduğunu söyledi. El Sayeh, bu olayın muhabirin bırakılması ya da aksine yargılanması konusunda Iraklılar ile Amerikalılar için bir test olduğunu ifade etti.

Sadr yanlıları destek için sokaklarda

Bağdat'ın Şiilerin yoğun olduğu Sadr semtinde, bugün sokaklara çıkan binlerce Mukteda Sadr yanlısı, El Zeydi'nin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Bush'u protesto eden ve Amerikan bayrakları yakan göstericiler, "Bush Bush dinle bizi, kafanda iki papuç izi" sloganı attılar.

SANİYE SANİYE OLAY ANI!

Iraklı gazeteciye 200 avukat

Arap medyasından da destek

Öte yandan El Zeydi'nin Bush'a ayakkabılarını fırlatması Arap medyasında da ilgiyle karşılandı. Londra'da yayımlanan El Kuds El Arap gazetesi editörü Abdülbari Etvan, internet sitesinde, olayı "bir savaş suçlusu için uygun bir uğurlama" olarak
nitelendirdi. İdam edilen devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in avukatı Halil El Duleymi ise, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, El Zeydi için "kahraman" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

SANİYE SANİYE OLAY ANI!

Iraklı gazeteciye 200 avukat

AA