Bush, "dost Putin'i" savundu

WASHINGTON (İHA) - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı George W. Bush, Moskova'da Çeçen eylemciler tarafından gerçekleştirilen rehin alma eyleminin, 128 kişinin ölümüne yol açan bir operasyon yapılarak sonlandırılması konusunda, "iyi dostu" Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i savundu ve bununla beraber, Çeçen sorununa hala barışçı bir çözüm bulunabileceği konusunda da umutlu olduğunu söyledi.

Cuma günü, Putin ile St Petersburg'da görüşecek olan Bush, Beyaz Saray'da Doğu Avrupalı gazetecilere mülakat verdi ve operasyonda masum sivillerin yaşamlarını kaybetmesindeki sorumluluğun Putin'e değil, binaya baskın düzenleyen Çeçen eylemcilere ait olduğunu söyledi.
Putin'in, tiyatroda, çok zor bir durumla yüz yüze kaldığını kaydeden Bush, 11 Eylül saldırılarına atıfta bulunarak, "8 yüz insan ölecekti, bu insanlar (Çeçen eylemciler) katildi, tıpkı ülkemize gelenler gibi katil" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Operasyon konusunda Putin'e yöneltilen eleştirilere de temas eden Bush, "Putin'i eleştirmeye çalışanlar, aslında teröristleri eleştirmelidir. Zira, bu duruma yol açanlar onlardır" diye konuştu.

Bush, konuşması esnasında Putin'den övgüyle söz etti ve Rusya Devlet Başkanı'nı, terörizme karşı savaşta "iyi bir dost" olarak nitelendirdi.
Hükümetinin, teröre karşı savaşta müttefik bulabilmek için diğer bir çok ülkede olduğu gibi Rusya'daki insan hakları ihlallerine ve özellikle Çeçenistan sorununa kayıtsız kaldığı iddialarına da değinen Bush, "Çeçenistan meselesinin barışçı bir yolla çözülebileceğini umut ediyorum. Siyasi diyalogu müzakere etmek için birçok yol var ve sorunun çözümü de bu yolla sağlanabilir" şeklinde konuştu.