Bush, İran yaklaşımından dolayı Putin'e teşekkür etti

SOÇİ (İHA) - ABD Başkanı George W. Bush, Moskava'nın; İran'ın nükleer programına yönelik uluslararası endişeleri hafifletme çabalarından dolayı Devlet Başkanı Vladimir Putin'e teşekkür etti.

Bush, sayfiye şehri Soçi'de Putin'le yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "İran meselesi konusundaki yönetiminizi takdirle karşılıyorum" dedi.

Toplantı sonrasında yayınlanan ortak deklerasyonda liderler, Tahran'ın, uranyum zenginleştirme ve yeniden işleme faaliyetlerini askıya almasını öngören BM kararlarına tam olarak uyması çağrısında bulundu.

Reklam
Reklam

Deklerasyonda ayrıca, "Rusya'nın, İran'ın Buşehr şehrindeki nükleer reaktör için verdiği yakıtı geri alacak olması, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetine ihtiyaç duymaksızın, barışçıl nükleer güce sahip olmasına imkan veren, memnuniyet verici bir adımdır" denildi.

ABD, Tahran yönetimini, sivil nükleer programını, nükleer silah geliştirmek için örtü olarak kullanmakla suçluyor. İran ise suçlamaları reddediyor.

Buşehr'de İran'ın ilk nükleer enerji santrilini kuran Rusya ise, Tahran'ın nükleer silah ürettiğine dair bir delil bulunmadığını söylüyor. Rusya bununla birlikte Tahran'ın nükleer çalışmalarını engellemeyi amaçlayan BM yaptırımlarına da destek veriyor.