Bush, İran'a uyarılarını yineledi

Brdo Pri Kranju (AA)- Slovenya'daki ABD-AB zirvesine katılan ABD Başkanı George Bush, İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili uyarılarını yineledi.Slovenya'da bugün yapılan zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen Amerikan başkanı, İran'ın nükleer programına son vermesi gerektiği, aksi takdirde daha fazla yaptırımla karşılaşacağı yolunda uyarıda bulundu.

İran liderlerine seslenen ve "Batıyla daha güçlü bağlar kurmak için uranyum zenginleştirmeye son vermeleri gerektiğini" kaydeden Bush, "İzolasyonla karşı karşıya kalabilir ya da bizimle daha iyi ilişkiler içinde olabilirler. Şimdi, onları durdurmak için hepimizin birlikte çalışmasının zamanı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başkan Bush, ABD ve Avrupalı müttefiklerinin, İran'ın bu tercihlerden birini yapmak zorunda olduğunu anlaması için birlikte çalışması gerektiğini kaydetti.
Amerikan dolarındaki düşüşe müdahale edilip edilmeyeceği yönündeki soruya karşılık Bush, buna karşı olduğunu, güçlü dolar politikasına inandığı halde, doların değerini dünya ekonomilerinin belirleyeceğini kaydetti.

Bush, küresel ekonomiyle ilgili olarak da himayeciliğin mutlaka yenilmesi gerektiğini söyledi. Bush, "Şimdi, himayeciliğin güçlerini yenmemiz gerçekten çok önemli" diye konuştu.Küresel ısınmayla mücadele konusunda da konuşan Bush, "İklim değişimiyle ilgili benim başkanlığım döneminde küresel bir anlaşmaya varabiliriz"
dedi. Bush, Çin ve Hindistan'ın katkısı olmadan iklim değişimiyle mücadelenin etkili olmayacağını kaydetti.Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili de konuşan Bush, Türkiye'nin AB'ye katılması gerektiğini söyledi.Bush, "Türkiye'nin AB'nin bir üyesi olması gerektiğine kesinlikle inanıyoruz" diye konuştu.