''Bush, Ortadoğu için kişisel çaba harcamalı''

BEYRUT (İHA) - Lübnan Devlet Başkanı Emile Lahoud, ABD Başkan George W. Bush'un Ortadoğu barışının sağlanması ve tüm dünyanın istikrarını tehdit edebilecek bölgesel gerginliğin sona erdirilmesi için kişisel çaba sarf etmesi gerektiğini belirtti.

Lahoud, ABD'nin 4 Temmuz Bağımsızlık Günü vesilesiyle ABD Başkanı Geoerge W. Bush'a gönderdiği mektupta, ülkenin en büyük milli bayramını olarak bilinen Bağımsızlık Günü'nü kutlayarak, "Kişisel olarak yapacağınız çabaları büyük bir umutla bekliyoruz. Aralarında Lübnan'ın da bulunduğu Ortadoğu ülkeleri, uluslararası çözümleri temel alan etraflı ve sürekli bir barış istemektedir" dedi. Lahoud mektubunda ayrıca, uluslararası çözümlerin benimsenmesinde ve karar verilmesinde ABD'nin önemli rol oynağını vurguladı.

Reklam
Reklam

Lübnan daha önce, ABD Başkanı George W. Bush'un geçen hafta başında açıkladığı Ortadoğu planını redderek, uluslararası çözümler ile Arap barış girişimini desteklediklerini açıklamıştı.

Bush, geçen hafta başında yaptığı konuşmada, yan yana barış ve güvenlik içinde yaşanan Filistin ve İsrail devletlerini desteklediğini belirtmişti. Ancak Bush bunun, Filistinlilerin yeni liderler bulmasından önce oluşmayacağını söylemişti.
Bush, Filistin yönetiminin terörist grupların etkisi altında olduğuna inandığını ve bu durumda ülkede bir reform programı uygulamayacaklarını belirterek,"ABD yönetimi, Filistin yönetimi teröristlere karşı savaşmadığı müddetçe kendisini esteklemeyecektir" diye konuşmuştu.

Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Abdullah tarafından hazırlanan barış planında ise, İsrail'in Kudüs dahil 1967 sınırlarına çekilmesi karşılığında, Arapların İsrail'in varlığını resmen kabul etmesi, tüm Arap dünyası ile barış yapmasını ve normal ilişkilere kavuşması öneriliyor.