Bush, yeni lider istiyor

KAHİRE (İHA) - Filistinli üst düzey arabulucu Saib Erakat, sadece Filistin lideri Yaser Arafat'ın yeşil ışık yakması durumunda Filistinli yetkililerin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'la görüşeceğini belirtti.

Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından açıklama yapan Erakat, "Powell, Arafat'ın ofisi dışında görüşme yapmaya hazır tek bir Filistinli bulamayacak. Arafat'a ve Filistin yönetiminine altarnatif, coğrafi sınırlar olmaksızın savaş olacaktır. ABD'nin tutumu, anti-demokratik bir görüştür. Washington, Arafat'ı tecrit etmede başarılı olamayacak. Her kim barış hakkında konuşmak istiyorsa, Arafat'ın kapısını çalmalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Filistin'in Arap Birliği Temsilcisi Muhammed Sobeyh, Musa ile Erakat'ın görüşmede, Birleşmiş Millerler, Avrupa Birliği, Rusya ve ABD'nin oluşturduğu dörtlü tarafından yapılan diplomatik hareketleri ele aldığını söyledi. Sobeyh, Filistin yönetiminin Arap ülkelerinden ayrıca Batı Şeria ve Gazze'deki halka maddi yardım yapmalarını istediğini ifade etti.

Powell, dün yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin Arafat ile artık ilişkisi bulunmadığını ve şu aşamada bir ilişkiye girilmesinin sözkonusu olmadığını söyledi. Powell, Arafat'ın, sorunun çözümü için gereken liderlik vasıflarını gösteremediğini belirtti ve Washington yönetiminin kendisi hakkında düş kırıklığı yaşadığını söyledi.
Geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush da, Filistin yönetiminin değiştirilmesini istemişti.