Bush'a hem içerden hem dışardan protesto

Birleşmiş Milletler (AA)- Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda konuşan ABD Başkanı George Bush, Küba Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque tarafından protesto edildi.

Dışişleri Bakanı Roque, Bush'un Küba'da Fidel Castro diktatörlüğünün sona yaklaştığı sözlerini protesto ederek, Bush konuşurken BM Genel Kurulu'nu terk etti.

Küba'nın BM Daimi Temsilciliği'nden daha sonra yapılan yazılı açıklamada, Bakan Roque ve beraberindeki heyetin Genel Kurul oturumunu terk etme kararının, ABD Başkanı Bush'un "küstah ve vasat açıklamasını" reddettiklerini gösterdiği bildirildi.

Reklam
Reklam

Bush, konuşmasında, "Küba'da, zalim diktatörün uzun süreli yönetimi sona yaklaştı. Küba halkı, özgürlüğe hazır" dedi. Bush, dönüşüm sürecine girdiğinde BM'nin Küba'ya yardımcı olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Bush'un konuşması öncesinde BM binası önünde bir protesto gösterisi düzenlendi, gösteriye katılan onlarca kişi gözaltına alındı. Vietnam dönemi savaş karşıtlarından öğrencilere kadar değişik kesimlerden yaklaşık 400 kişi, Bush yönetiminin Irak savaşını ve Guantanamo'da 300 kişinin terör bağlantısı şüphesiyle tutulmasını protesto eylemi düzenledi.

Göstericilerden bir kısmı, Guantanamo'da tutulanlarla dayanışma amacıyla turuncu tulumlar giydi. Polisin müdahalesiyle onlarca gösterici gözaltına alındı.