BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yöney:-"Bir Süredir Hepimizin Hissettiği Çok Hızlıdaralan Bir Iç Talep Ile Karşı Karşıyayız"

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney, "Bir süredir hepimizin hissettiği çok hızlı daralan bir

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney, "Bir süredir hepimizin hissettiği çok hızlı daralan bir iç talep ile karşı karşıyayız" dedi.

Yöney, ekim ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Tüketici Fiyatları Endeksinin (TÜFE) yüzde 1,96, Üretici Fiyatları Endeksinin (ÜFE) de yüzde 0,17 oranında arttığını anımsattı.

Yıllık enflasyonun TÜFE'de yüzde 7,8 ve ÜFE'de yüzde 2,57 olarak belirlendiğini, çekirdek enflasyonun ise yüzde 6,11 ile inişe devam ettiğini belirten Yöney, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"TÜİK'in rakamlarına göre eylül ayı dış ticaret açığı 6,8 milyar dolar oldu. Cari açığı büyük oranda belirleyen dış ticaret açığındaki bu olumlu düşüşle cari açığımızın yıl sonunda 55 milyar dolar seviyesine ineceğini tahmin ediyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) açıklamalarından anladığımız, ihracatımızın geçen yılın ekim ayına göre yüzde 0,2'lik bir azalma olsa da ilk 10 aylık verilerle 124 milyar 807 milyar dolara ulaştığı, alternatif pazarlara yapılan ihracattaki büyümenin de etkisiyle 149,5 milyar dolar olarak revize edilen 2012 yılı ihracat hedefine ulaşılacağı şeklindedir. Ancak, bu rakamların içinde 'altın ihracı rakamları' büyük rol oynamakta. Türkiye bir altın üreticisi değil. İhracat ve dış ticaret açığı rakamlarının altın ihraç rakamları düşülerek hesaplanması daha gerçekçi olur kanaatindeyiz."

Yöney, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz politikasının olumlu olarak algılandığına da değinerek, şöyle devam etti:

"Bütçe açığı için yapılması gereken düzenlemeler, dolaylı vergilerde değil, yüzde 40'lara varan kayıt dışılığın olduğu kesimde yapılmalıdır. TÜİK ve TCMB tarafından yapılan aylık Tüketici Güven Endeksi, 2012 yılı eylül ayı sonuçlarına göre, eylül ayında endeks bir önceki aya oranla yüzde 2,5, bir önceki yıla göre ise yüzde 4,4 azalarak yüzde 88,8 olarak açıklandı. Bir süredir hepimizin hissettiği çok hızlı daralan bir iç talep ile karşı karşıyayız. Türkiye, dünyanın en hızlı yavaşlayan dokuzuncu ekonomisidir. Bu sebeple, ekonomimizde uzunca bir süredir görülen 'iyi yönetişim'den taviz verilmemelidir."

Reklam
Reklam

Muhabir: Haluk Yüksel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: