Bütçe görüşmelerinde terör gündeme geldi

ANKARA (İHA) - İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmesinde Kuzey Irak'a operasyon gündeme geldi.

AK Parti Batman Milletvekili Ahmet İnal'ın Kandil Dağı'na operasyonun kolay olmadığını, elini kolunu sallayarak girmenin zor olduğunu söylemesi üzerine CHP'li Milletvekilleri, "Karşı tarafı yüreklendiriyorsunuz. Biriniz yan gelip yatırıyorsunuz biriniz elini kolunu sallayarak gönderiyorsunuz" diye tepki gösterdi.
İçişleri Bakanlığı TBMM Plan Bütçe görüşmelerinde, AK Parti Batman Milletvekili Ahmet İnal'ın Kuzey Irak'taki terör örgütü PKK mensuplarının barındığı Kandil Dağı'na operasyonun göründüğü kadar kolay olmadığı, sadece hava harekatından sonuç alınamayacağı yönündeki konuşmasına CHP'li Milletvekilleri "Burada böyle bir konuşma yapılamaz, karşı tarafı yüreklendiriyorsunuz" diye sert bir dille eleştirdi.

Reklam
Reklam

Bunun üzerine AK Parti Batman Milletvekili İnal, Kandil Dağı'nın 45-50 kilometre uzunluğunda, 15 metre eninde koca bir vadi olduğunu ve içinde binlerce mağara ve in olduğunu kaydetti. 1990'lı yıllarda yapılan operasyonlarda hiçbir teröristin ele geçirilemediğini hatırlatan İnal, "Kafanızı kuma gömerek hiçbir şey elde edemezsiniz. Terör çeyrek asırdır bu ülkenin sorunudur. 200 bin ABD ve İngiliz askerinin bulunduğu yere elinizi kolunuzu sallayarak girmek kolay mı zannediyorsunuz" dedi.
CHP Milletvekilli Kazım Türkmen ise "Sen ne dediğinin farkında mısın, kimi elini kolunu sallayarak gönderiyorsun. Biriniz yan gelip yatırın, biriniz elini sallayarak yollayın. Yazıklar olsun size" diye tepki gösterdi.

CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek de 2002 yılında Türkiye'de terörün tamamen sona erdiğini, ancak AK Parti döneminde yeniden hortladığını belirterek, Bakan Aksu'ya, "Acaba terörle mücadele konusunda neler yapıldı?Nereye geldik? Uzun zamandır Kandil Dağı'ndan Türkiye'ye teröristler sızıyor. Başbakan Erdoğan, K. Irak'a ilişkin operasyon yapılacağını bildirmişti, ancak bu konuda hiçbir adım atılmadı. Artık K. Irak'taki PKK varlığı Türkiye için tehdit olmaktan uzaklaştı mı, yoksa ABD bu operasyona karşı çıktığı için mi operasyon yapılamıyor. Irak'taki PKK varlığı Türkiye için tehdit olmaktan uzaklaştı mı, yoksa ABD bu operasyona karşı çıktı için mi operasyon yapılamıyor?" diye sordu.

Reklam
Reklam

Özyürek, ayrıca Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde bölücülükle birlikte en büyük sorun olarak gösterilen irticayla mücadele konusuna Bakan Aksu'nun değinmediğini belirterek, bu konuda çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. Özyürek, bazı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görev yapan belediye başkanlarının politik demeçlerini hatırlatarak, bunlar hakkında neden soruşturma açılmadığını sorarak, "Sayın Bakan Belediye Meclisi üyesi olduğumda siyasi konuşmamdan dolayı beni görevden almıştınız bu konuda ne yapacaksınız. Yoksa belediye başkanları istediğini yapar herhangi bir müeyyidesi yok mu diyorsunuz" diye konuştu.