"Bütçe sağlam, bankacılık sistemi sağlıklı"

Gaziantep - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, bir bütün olarak bakıldığında Türkiye'de güçlü bir hükümetin olduğunu belirterek, "Bütçe sağlam, bankacılık sistemi sağlıklı, döviz rezervleri güçlü ve evini derleyip toplamış, çeki düzen vermiş bir ülke" dedi.

Mehmet Şimşek, Gaziantep'te partisince düzenlenen bayramlaşma törenine katılarak, partililerle bayramlaştı. Şimşek, ABD'de yaşanan kriz sonrasında yeni birşeyler tasarlayıp bunun üzerinde düşünmek gerektiğini, bu sürecin ne denli kısa olursa dünya için de ABD için de o denli iyi olabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Bu dönemin sıkıntılı bir dönem olduğunu, bunu kabul etmek gerektiğini ifade eden Şimşek, şöyle konuştu: "Bu, 100 yılda bir ortaya çıkan çok ciddi bir sorun. Türkiye'nin bütçesi geçmişle karşılaştırılamayacak kadar sağlam. 2001 yılında AB tanımlı Türkiye'nin bütçe açığı yüzde 20'nin üzerindeydi. Son 3 yıldır AB tanımlı Türkiye'nin bütçe açığı yaklaşık olarak yüzde 1'in altında. Biz, 2001'deki krizden sonra Türkiye'deki bankacılık sistemini yeniden yapılandırma, denetleme, düzenleme gibi her anlamda çok daha sağlam yapıya kavuşturacak adımlar attık.

"Türkiye'nin rezervlerinin güçlü olduğunu, ancak Türkiye'de de birtakım sıkıntıların bulunduğunu dile getiren Şimşek, "Geçmişle karşılaştırılamayacak kadar cari açığın önemli bir kısmı uzun vadeli fonlar ya da doğrudan küresel yatırımlarla finanse ediliyor" diye konuştu.

Şimşek, tüm bunlara karşın, "Biz bağışığız, bizi etkilemez" demediklerini vurgulayarak, "Dünyada birtakım sıkıntılar yaşanıyor. Biz bu sıkıntıları Türkiye'da en aza indirmek için gerekli politikayı devam ettiriyoruz. Para politikası temkinli, bakın o temkinli para politikası bugün işlevini görüyor. Bütçede ilk 8 ayda fazla var. Ben geçen hafta Avrupa'ya Amerika'ya gittim. Birileri gelip, 'Türkiye'ye özgü şundan dolayı kaygılanıyoruz' demedi. Ama, 'bunlar sizi nasıl etkiler' diye ordular. Tabii ki geçmişle karşılaştırılamayacak kadar bize etkisi inşallah sınırlı olacak" dedi.

Reklam
Reklam