Bütçeye göre kurbanlık dönemi başladı

Konya'da bir alışveriş merkezi tarafından kilosuyla satılan kurbanlık hayvanlar, vatandaşların ilgisini çekiyor. Kurban pazarlarından kurbanlık almak istemeyen vatandaşlar, ceplerindeki parasına göre kurbanlık hayvanı kiloyla satın alıyor.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, günler öncesinden kurulan kurban pazarlarında küçükbaş hayvanlar 150 ile 500 YTL, büyükbaş hayvanlar ise bin ile 4 bin YTL arasında değişen fiyatlara satılıyor. İç Anadolu'da kurbanlık hayvanların fiyatları daha ucuz olurken, İstanbul'da bu fiyatlar biraz daha artıyor. İstanbul'da kurbanlık küçükbaş hayvanların fiyatı 500 YTL'ye kadar çıkarken, bu rakam Konya'da 350 YTL'yi geçmiyor. Yine İstanbul'da 2 bin ile 4 bin YTL arasında satılan büyükbaş hayvanlar, Konya'da bin ile 3 bin YTL arasında değişen fiyatlara alıcı buluyor. Vatandaşların bütçesine göre kurbanlık alması için ise değişik yöntemler uygulanıyor. 2005 yılında kredi kartına taksitle kurbanlık satışları dikkat çekerken, bu yıl kilo ile satılan ve taksitle verilen kurbanlıklar dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Nakit parası olan vatandaşlar kurban pazarlarından pazarlık yöntemiyle kurbanlık hayvanlarını satın alırken, cebinde nakiti az olanlar taksitle veya kiloyla alıyor. Kurban pazarlarında alınan hayvanların pazarın ortamına göre satışı gerçekleşirken, en uygun fiyatın da, en pahalı fiyatın da pazardan çıkacağı belirtiliyor. Öte yandan taksitli alınan kurbanlıkların, pazara göre yüzde 5 ile 20 arasında değişen fiyat artışı gerçekleşiyor. Kilo ile satılan küçükbaş hayvanların fiyatları ırkına göre 7 YTL ile 8 YTL arasında değişiyor. Konya'da ve diğer şehirlerdeki mağazalarında kilo ile kurbanlık satışı başlattıklarını belirten alışveriş merkezi yetkilileri, "Vatandaşların parasına göre kurban almasını sağlamak istedik. Bunun için de belirlenen uygun fiyatlarla canlı olarak tartılan kurbanlıklar satılıyor. Böylelikle parasına göre vatandaş kurbanlık alabiliyor" dedi.

Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz ise kurbanlık hayvan alırken mutlaka bir bilen ile birlikte alınması gerektiğini belirterek, "Kurbanlık hayvandan anlamıyorsanız biz oda olarak gereken yardımı sağlıyoruz. Bizzat başvuranlarla ilgilenip kurbanlarını satın almalarında yardımcı oluyoruz. Konya'da satılan kurbanlık hayvanların fiyatlarının uygun olmasının temel sebebi kira ve nakliye fiyatının az olması. İstanbul'a giden hayvanlar gösterişli ve kilolu olmalarının yanı sıra mal sahipleri yüksek nakliye ve kira bedelleri ödüyor. Bu yüzden fiyatlar İstanbul gibi büyük şehirlerde biraz daha fazladır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Mehmet Cengiz canlı olarak kilo ile kurbanlık satışını da değerlendirerek, "Canlı hayvanı satın alırken tarttığınızda 25 kilo geliyorsa, kestikten sonra bunun yüzde 55'ini çıkmanız gerekiyor. Yüzde 45'i kemikli et olarak elinize geçiyor" diye konuştu.