Bütçeye "Kesici" eleştiri

**CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde 260 milyar doların faiz olarak uçup gittiğini belirterek, "Bu, Türkiye'nin iliğinin, kemiğinin sömürülmesidir" dedi.

**

TBMM Genel Kurulunda, 2010 Yılı bütçesinin son gününde, CHP Grubu adına konuşan Kesici, Hükümeti eleştirerek, "Sizlerin yakından bildiğine inandığım, Nakşi mahfillerinde de çok söylenen, benim de çok sevdiğim ilahiyi hatırlatıyorum: Uyan ey gözlerim gafletten uyan/Uyan uykusu çok gözlerim uyan/Azrailin kastı canadır uyan/Uyan ey gözlerim gafletten uyan" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İlahiyi, "ikazen" okuduğunu ifade eden Kesici, "Bu yaklaşım gaflet yaklaşımıdır. Bundan hem kendiniz hem aziz milletimiz için uyanmak lazımdır" dedi.

Kesici, faiz konusunda değerlendirmeler yaparak, geçmişle karşılaştırmalar yaptı.

Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri döneminde, 7 yılda 260 milyar doların faiz olarak uçup, gittiğini belirten Kesici, "Bu, Türkiye'nin iliğinin, kemiğinin sömürülmesidir" dedi.

2009 yılına ait dünyadan faiz oranlarına ilişkin rakamlar veren Kesici, ABD'deki oranın, Türkiye'deki oranın 45'te biri seviyesinde olduğunu söyledi.

Kesici, "Bu, iyi bir resim değil. Bu faizin altından kalkılamaz" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kişi başına geliri 3 bin 300 dolardan 10 bin 500 dolara çıkardıklarını söylediğini ifade eden Kesici, bunun 2009 yılında 8 bin 456 dolara düştüğünü söyledi. Kesici, bu miktarın, 2002 yılı fiyatlarıyla hesaplandığında 6 bin 953 dolar olduğunu savundu. Kesici, "Yılda kişi başına ne kadarlık bir refah geldi? 214 dolar, bugünün fiyatlarıyla. Bu kadar borcu artırdınız, bu kadar faizi verdirdiniz, bu kadar iktisadi kıymeti 7 yılda sattınız, ne kaldı? Bir tane kravat. Senede bir kravat kadar refah artışı yaptınız" dedi.

Reklam
Reklam

Rakamları içeren dokümanı kürsüye bırakacağını belirten Kesici, "Benden sonra Hükümet adına kim konuşacaksa, çıkar bu rakamları bizim kafamıza geçirir. Burası er meydanı" şeklinde konuştu.

AÇILIMIN, EKONOMİK BOYUTU...
"Açılım" konusuna ekonomik açıdan değerlendirmeler yapan Kesici, yanında ekonomik bir proje desteği olmayan hiçbir projenin ciddiyetinin olamayacağını vurguladı.

Kesici, özetle şu değerlendirmeleri yaptı: 'Bu açılım projesinin, 'ekonomik projesi budur' diye elimizde bir sayfalık bir kağıt var mı? Yok. Eğer bu hükümet, sayın Başbakan böyle bir açılım yapacaksa illa da bir ekonomik modelle bu işin desteklenmesi lazım. Şu ana kadar böyle bir modeli görmüş değiliz. Benim bir tavsiyem var: GAP'ı yapın. Ilısu Barajı'nı yapın. Atatürk Barajı, Sayın Özal'ın, Türkiye'nin iftihar projelerindendir. Sayın Başbakan, seçim posterlerinde resmini Sayın Özal ile birlikte koyuyor. Bu, iyi. Ama bu resmi hak edebilir olmak için Ilısu Barajı'nı yapın."

İlhan Kesici, 7 yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde GAP'ın enerji bölümüne 180 milyon, sulama projelerine ise 1 milyar 300 milyon dolar harcandığını, bunun yılda ortalama 200 milyon dolar yatırım anlamına geldiğini belirtti. GAP'ın geride kalan bölümünün 16 milyar dolar olduğunu söyleyen Kesici, "Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarda kalırsa bu proje 75 senede biter" dedi.

Reklam
Reklam

"SİZİN ALLAH'TAN KORKUNUZ YOK MU?"
Kesici, Başbakan Erdoğan'ın, 2002 yılı seçimlerinde "çok etkili olan" çay-simit hesabı yaptığını ifade ederek, 2002 yılında bir çay ve simitin eski parayla 200'er bin lira olduğunu söyledi. 5 kişilik bir ailenin üç öğün bir çay ve simit yemesi durumunda, bunun ayda 180 milyon lira tuttuğunu kaydeden Kesici, o dönemde asgari ücretin 184 milyon lira olduğunu ifade etti.

Erdoğan'ın o dönem, bu hesabı yaparak, "Allah'tan korkunuz yok mu?" diye sorduğunu anımsatan Kesici, şimdi aynı ailenin aynı hesapla aylık harcamasının 900 TL tuttuğunu, asgari ücretin ise 546 TL olduğunu ifade etti.

Kesici, "Sayın Başbakan'ın sorusuyla soruyorum: Sizin Allah'tan korkunuz yok mu? Sizin vicdanınız yok mu?" diye konuştu.

İlhan Kesici, "hasılı kelam" tanımlamasıyla, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türk halkı büyük umutla sizi iktidara getirdi, 2002 yılında. Onu takiben 4 seçimde üst üste yüzde 40 ve yüzde 40'ın üstünde oy verdi. Türkiye yönetiminin tamamını ele aldınız. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı, YÖK Başkanı, aklınıza ne gelirse hiçbir dönemde olmadığı kadar Türkiye yönetimin her noktasında varsınız. Fakat ne oldu? İster çay-simit ekonomisini alalım, ister borçları, faizleri alalım, ister bir kravat kadar refah artışını alalım, siz ispat etmiş oldunuz ki bu güzel ülkeyi, bu aziz vatanı, bu büyük milleti idare etmekte ehil değilsiniz. Siz ispat etmiş oldunuz ki ehil değilsiniz, yeterli değilsiniz. 7 senenin özeti budur.

Reklam
Reklam

2009 yılı bütçesi refahı artıran bir bütçe değil, aş, iş, istihdam vaat eden bir bütçe değil. Bu nedenle, bütçeye ret oyu vereceğiz. Ama bütçenin aziz milletimize, yüce devletimize hayırlara vesile olmasını da temenni ediyorum."