Bütçeye önlem yetişmiyor

Bütçe ve Yüksek Planlama Kurulu (YPK) çalışmaları 2008 faiz dışı fazlasındaki 10 milyar YTL'lik açık nedeniyle önlem konusuna kilitlendi. Hem yatırım hem harcama hem de dolaylı vergilerde mevcut tasarruflar nedeniyle büyük çapta yapılması gereken yeni önlemler netleştirilemiyor. Bu nedenle de bütçe bağlanamıyor.

Dün akşam ikinci kez toplanan YPK'dan sonuç çıkmaması 2008 bütçesi konusundaki sıkıntının boyutunu bir kez daha ortaya koydu. Bütçe büyüklüklerinin netleştirilmesi, elektrik zammı gibi gelir getirici önlemlerin karara bağlanması beklenen YPK, yatırımların görüşülmesi ile sınırlı kaldı.

Reklam
Reklam

Sözkonusu kararların çıkmaması nedeniyle bürokratların da bütçe hesaplarını bağlayamadığı bildirildi. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in 2008 için yüzde 6,5 faiz dışı fazla hedefinin korunacağını açıklaması, ekonomi yönetiminde 10 milyar YTL'lik açık için alınacak tedbir alınması sıkıntısı yarattı. İlk etapta tedbirlerin hangi alanlarında alınacağı sorun oldu. Dolaylı vergilerde içki ve sigara dışında sınırlara dayanıldığı, bu nedenle sözkonusu iki alan dışında vergi artışının çok mümkün olmadığı görüldü.
Yatırımlardan kısıntıya gidilmesi konusunda da, yatırım-mal ve hizmet harcamasında mevcut tasarruflar engel yarattı. Şimdiye kadar yapılan kesintilerin ardından büyük çaplı yeni kesinti yapılacak alanların sınırlı olduğu görüldü.

-BAŞBAKAN'A ÖNLEM KABUL ETTİRME SORUNU-
Fiyat ayarlaması konusunda da elektriğe yapılacak zam konusu tartışma yarattı. Beş yıldır elektriğe zam yapmayan hükümetin biriken zamları birden ya da kısa vadede yapması, beş yıllık sürecin değerini azaltacağından ve ayrıca enflasyona etkisi de olduğundan elektriğe zam çalışmaları tamamlanmasına rağmen nihai karar alınamıyor.
Enerji Bakanı Hilmi Güler'in dünkü enerji zirvesinden sonra yaptığı, "2008'den itibaren otomatik fiyatlandırma sistemine geçilecek" açıklamasına Başbakanlık'tan tepki geldiği bildirildi. Otomatik fiyatlandırma, maliyet artışlarının belli dönemler itibariyle doğrudan fiyata yansıtılmasını öngördüğünden, Güler'in kararın alındığını kamuoyuna yansıtması tepki gördü.

Reklam
Reklam

Tüm tedbir çalışmalarının zorluğu yanında bürokratları en çok zorlayan, alınması gereken tedbirlerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a anlatılması oldu. İkinci YPK'yı yatırımları konuşarak değerlendiren Erdoğan'a, vatandaşı zora sokacak önlemlerin kabul ettirilmesinin ekonomi yönetiminde endişe yarattığı ifade edildi.

-BAYRAMDA ÇALIŞMALAR SÜRECEK-
YPK'nın dünkü toplantısında bürokratlara üçüncü bir toplantı yapılıp yapılmayacağı konusunda bilgi verilmedi. Buna karşın bütçeye YPK ile son noktanın konulması gerekiyor. Başbakan Yardımcısı Ekren'in YPK'dan sonra tüm rakamların netleşeceğini açıklamasına karşın, nihai kararlar ve yeni toplantı konusunda belirsizlik yaşanıyor. Nihai kararlar alınmadığından 17 Ekim geceyarısına kadar TBMM'ye sunulması gereken bütçe için bürokratlar bayram mesaisi yapacak.

ANKA