Butto suikastine uluslararası toplumun tepkileri

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Komisyonu, eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto'ya yönelik suikastin, "Pakistan ve demokrasiye yönelik bir saldırı" olduğunu belirtti.
Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso yaptığı açıklamada, "Avrupa Komisyonu, seçimlere iki hafta kala gerçekleştirilen bu acımasız saldırıyı en sert şekilde kınamaktadır" dedi.

Avrupa Birliği (AB) adına Butto ve saldırıda hayatını kaybeden diğer kurbanların ailelerine başsağlağı dileyen Barroso, Pakistan'ın demokratik ve sivil bir yönetime kavuşma yolunda güçlü bir şeklide ilerleyeceğini umduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Pakistan'ın komşusu Hindistan ise saldırıyı "menfur bir eylem" şeklinde niteledi. Dışişleri Bakanı Pranab Mukehrjee gazetecilere yaptığı açıklamada, Butto'nun ölümünü "şok ve dehşetle" karşıladıklarını belirtti. Dışişleri Bakan Yardımcısı Anand Şarma ise, "Bu menfur eylemi kınamak için kullanacak kelime bulamıyorum" dedi. Şarma, "Pakistan'da demokratik sürece yönelik büyük darbe" ifadesini kullandı.

Rusya ise saldırıyı kınayarak, Pakistanlı yetkililerin istikrarın bozulmasına meydan vermemeleri çağrısında bulundu. Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mikhail Kaminin, "Bu terörist eylemi sert bir şekilde kınıyor, Benazir Butto'nun yakınları ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Pakistan yönetiminin bu süreçte istikrarı korumak için gerekli adımları atacağını umuyoruz" şeklinde konuştu.

Bu arada, BM Güvenlik Konseyi'nin, Pakistan'daki son gelişmeleri müzakere etmek üzere bugün ilerleyen saatlerde bir araya geleceği belirtildi. Sözcü Marie Okabe, 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nin TSİ 20.00'de toplanacağını söyledi.

Reklam
Reklam