Büyük gün geldi çattı! NASA, aylardır "Beni Ay'a uçurun" diyen Artemis 1'i fırlattı: Bu kez oldu

29 Ağustos'ta denediler olmadı... 3 Eylül'de bir kez daha denediler, yine olmadı... Sorunlar ve kasırgalar derken NASA'yı tekrar Ay'a odaklayacak, Uzay Fırlatma Sistemini (SLS) uzaya taşıyacak Artemis 1 programı bir türlü başlatılamamıştı. Bu durum, aylardır "Beni Ay'a uçurun" diyen Artemis 1'e "nazar değdi" şeklinde yorumlara yol açmıştı. Ancak Artemis 1 için büyük gün geldi çattı. Roket sonunda fırlatıldı!

NASA, yeni nesil mega roketi Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) ve roketin taşıması için tasarlanan Orion kapsülünü deneme uçuşu için uzaya fırlatmayı 25 Ağustos'ta Florida'dan gerçekleştirmeyi planlıyordu. Fakat tarihi fırlatma, yaşanan yakıt sızıntısı nedeniyle ertelendi. Bu ilk erteleme çok da büyük bir etki yaratmadı. Çünkü uzay yolculuklarında erteleme yaşanması şaşırtıcı değildir. NASA, 3 Eylül'de SLS'yi uzaya fırlatmayı bir kez daha deneyeceğini duyurdu. Herkes 3 Eylül'de roketin fırlatılacağını düşünüyordu. Ancak yine olmadı. Bu kez büyük bir yakıt sızıntısı nedeniyle tarihi fırlatma gerçekleşemedi. Üst üste yaşanan sorunlar, NASA'nın Artemis I planlarını bozdu. Üstelik Artemis iki kasırgayla da (Ian Kasırgası ve Nicole Kasırgası) karşı karşıya kalınca bugüne kadar uzayla tanışamamış oldu. Ancak mutlu sona bugün ulaşıldı.

Reklam
Reklam

VE OLDU! NASA, ARTEMİS 1'İ FIRLATTI

Artemis 1, NASA'nın Florida'daki Cape Canaveral Üssü'nden başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı.

Uzun bir süredir mürettebatsız bir şekilde uzaya gitmek için bekleyen Orion uzay aracı, böylece ilk Ay yolculuğuna resmen başladı.

Uzunluğu 98 metre ve 3.99 tonluk itiş gücündeki roketle Ay'a gönderilen Orion uzay aracının gelecekte planlanan insanlı uçuşlar hakkında bilimsel veriler toplayacağı belirtildi.

Öte yandan NASA yıllar sonra tekrar odağını Ay'a çevirmiş oldu.

ELON MUSK'TAN TEBRİK MESAJI

Amerikalı uzay şirketi SpaceX'in CEO'su Elon Musk da, birçok projede beraber hareket ettiği NASA'ya Artemis 1'den dolayı bir tebrik mesajı yolladı. Musk, NASA'nın paylaştığı bir tweet'in altına "Tebrikler!!" yazdı.

ARTEMİS 1 PROGRAMIYLA AY'A YOLCULUK

Yeni roket, NASA'nın 1972'deki Apollo 17 roketinden sonra Ay'a göndermek için ikinci denemesi oldu.

Artemis 1'in Ay'ın etrafında 6 haftalık test uçuşundan sonra Dünya'ya dönmesi planlanıyor. NASA, Artemis programıyla, 1960'lar ile 1970'lerde hayata geçirdiği Apollo Projesi ile yakaladığı başarıyı bir kez daha elde etmeyi amaçlıyor.

Reklam
Reklam

SLS-Orion uzay aracının tasarımı, inşası, testleri ve zemin tesisleri dahil olmak üzere şimdiye kadar NASA'ya en az 37 milyar dolara mal olduğu ifade ediliyor.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Yunan Ay tanrıçası "Artemis"in adı verilen keşif görevi kapsamında 2024'e kadar Ay'a insanlı seferler düzenlemeyi amaçlıyor.

2028'e kadar sürmesi planlanan seferlerin ardından Ay yörüngesinde uzay istasyonu kurulması ve burayı basamak yaparak Mars'a insanlı seferler düzenlenmesi hedefleniyor.

Anahtar Kelimeler: